Vandaag is het al dertig jaar geleden dat de Portugese wielrenner Joaquim Agostinho is overleden. Op 30 april was Agostinho, zonder fietshelm, zwaar ten val gekomen in de Ronde van de Algarve nadat een hond in het peloton was gelopen (foto YouTube). Kon hij er deze keer dus niets aan doen, dan stond Agostinho toch bekend als brokkenpiloot (hij was het b.v. die Luis Ocana definitief uitschakelde na diens fameuze val in het onweer op de col de Menté, door nog eens tegen hem aan te rijden) en in de Vuelta was hij al eerder eens zo zwaar ten val gekomen dat hij met mond-op-mond beademing diende te worden gereanimeerd, aldus wielerfotograaf Paul Teughels.

86 joaquim agostinhoAgostinho liep een schedelbasisfractuur op, maar toch reed hij de rit uit. Pas aan de finish besefte hij dat hij dringend medische hulp nodig had. Een helikopter was er niet, waardoor de 400 km lange rit naar het ziekenhuis uren in beslag nam. Eenmaal daar aangekomen werd hij nog geopereerd, maar tevergeefs. Naar aanleiding van zijn dood had ik een telefonisch interview met Rik Van Looy
Ik had Rik Van Looy hiervoor uitgekozen omdat Agostinho zich voor het eerst heeft laten opmerken in het wereldkampioenschap van 1968, gewonnen door Vittorio Adorni, na een lange vlucht waarin ook Rik betrokken was. Het gerucht wil dat de oudere coureurs onder leiding van Jacques Anquetil een verbond hadden gesloten tegen de jonge Eddy Merckx. De 31-jarige Adorni ontsnapt en krijgt onder meer Rik Van Looy en de toen nog compleet onbekende Portugees Joaquim Agostinho mee. Door de aanwezigheid van Van Looy zit Merckx “gevangen” in het peloton, maar het dient gezegd dat dit hem goed uitkwam, aangezien Adorni in “het gewone leven” een ploegmaat van hem was (hij zou het jaar nadien wel weggaan). Op het einde van de wedstrijd kunnen Van Looy en de andere vluchters het tempo van Adorni niet meer volgen, zodat deze wint met 10 minuten voorsprong op de nummer twee, Herman Van Springel, die nog in de tegenaanval was gegaan.
13 joaquim agostinhoRik Van Looy: “Een heel sterk renner was Agostinho. Ik heb nadien ook nog de Ronde van Frankrijk met hem gereden en dat was echt een bonk van een kerel. Maar ja, hij kwam van Portugal, hé, een land waar de wielersport niet zo in aanzien staat, zodat hij weinig ondervinding had in wedstrijden.”
– Met een valhelm op was het allemaal misschien niet zo erg geweest…
R.V.L.:
“Ach jong, een beetje geluk moet erbij zijn, anders mag je nog twee of drie valhelmen op hebben.”

– Dus geen pleidooi voor het veralgemenen van het verplicht dragen ervan?
R.V.L.:
“Hebt ge dat al eens gedaan, 200 of 250 km gereden met zo’n helm in die warmte?”

De rest van het gesprek ging over de Tour 1984 waarin Felix Lévitan zich voor één keer nog eens mens toonde door de onthoofde ploeg van Agostinho toch toe te laten. Misschien had Rik toen nog wel een punt, maar ondertussen staat vast dat de nieuwste modellen van helmen geen hinder meer opleveren bij warm weer. (In het programma “Werk zat” van de Vieze Gasten, zat later een misplaatste grap over de dood van Agostinho.)
14 joaquim agostinhoNa dat WK werd Agostinho onder de hoede genomen van Jean de Gribaldy en nam hij dertien keer deel aan de Ronde van Frankrijk. Daarin eindigde Agostinho acht keer in de top-tien van het klassement en won hij vijf etappes, waaronder die naar Alpe d’Huez. Zijn beste Tour reed Agostinho in 1978 (foto) en 1979 (tweemaal derde) en indien hij een ploeg rond zich zou gehad hebben, had er misschien meer in gezeten. In 1977 leidde de dopingcontrole daarentegen tot de bestraffing van een zestal renners, waaronder Joop Zoetemelk, Luis Ocana en Joaquim Agostinho, wat hen een verwijzing naar de laatste plaats in de etappe en een tijdstraf van 10 minuten opleverde, naast 1000 Zwitserse frank boete en 1 maand voorwaardelijke schorsing.
Agostinho maakte van de Tour zijn hoofddoel van het jaar en heeft daarnaast niet zo heel veel wedstrijden gewonnen (tenzij uiteraard een ontelbaar aantal keren kampioen van zijn land). Alleen in de Ronde van Spanje (in die tijd nog vóór de Tour betwist) wist hij zich soms nog te onderscheiden met vier eindnoteringen binnen de eerste vijftien en met als uitschieter een tweede plaats in 1974 na José Manuel Fuente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.