Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Oostenrijkse zanger Tom Neuwirth als Conchita Wurst (foto Ailura via Wikipedia), de winnaar of winnares van het Eurovisie-songfestival 2014 werd met “Rise like a phoenix”. Maar gaat Tom vandaag nog wel door het leven als Conchita? Het verhaal van Wikipedia houdt al op in mei 2015, maar sindsdien lees ik elders op het internet dat zich een aantal belangrijke feiten hebben voorgedaan in het leven van Tom/Conchita…

“Ik liep dronken op het strand
En mijn Conchita, ja mijn Conchita (…)
Ze nam me bij de hand
En gaf een zoentje op mijn mond.
Toen werd ik het gewaar:
Haar bovenlip was goed gevuld met haar.”

Tom Waes wist in 2010 nog niet hoe dicht hij wel bij de waarheid zat met zijn liedje “Dos Cervezas”, maar het is pas een jaar later dat Tom Neuwirth besliste om (voorlopig) verder door het leven gaan als Conchita met snor en baard…
In 2006 nam Neuwirth deel aan de Oostenrijkse talentenjacht Starmania, waar hij verloor in de finale. In februari 2007 stapte hij in de boyband Jetzt Anders!, maar deze viel in november datzelfde jaar nog uit elkaar. De zanger verdween van het toneel tot hij in 2011 als de travestiet Conchita Wurst opnieuw ging optreden.
In de talentenshow Die Große Chance haalde hij als Conchita Wurst de finale, maar won alweer niet. In 2012 nam hij met het cabaretachtige nummer That’s what I am deel aan de nationale preselectie voor het Eurovisiesongfestival, maar alweer verloor hij in de finale.
In Duitsland werd Neuwirth bekend door deel te nemen aan het televisiesurvivalprogramma Wild Girls, waarin jetset dames moesten zien te overleven bij een primitieve Afrikaanse stam. Hij behaalde als Conchita de finale maar – u raadt het al – verloor deze.
In september 2013 kondigde de Oostenrijkse staatsomroep ORF dan maar zelf aan dat Neuwirth als Conchita Wurst was geselecteerd als degene die Oostenrijk zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014 in de Deense hoofdstad Kopenhagen met het nummer Rise Like a Phoenix. En het wonder geschiedde: Neuwirth won daar op 10 mei 2014 de finale. (Terecht overigens, het is inderdaad een goed nummer)
Haar eerste post-Eurovisiesingle ‘Heroes’ werd uitgebracht op 8 november 2014. Het nummer behaalde de vierde positie in de Oostenrijkse hitparade. Op 19 december werd bekend dat Wurst de presentatie vanuit de green room van het Eurovisiesongfestival 2015 in Wenen zou verzorgen. Op 18 mei 2015 kwam zijn eerste album genaamd ‘Conchita’ uit. En daar eindigt het dus voor Wikipedia, waar men afwisselend de hij- en de zij-vorm gebruikt.
Maar wat lees ik dan b.v. in De Telegraaf van 30 mei 2018: “De winnares van het Songfestival van 2004 heeft een heuse metamorfose ondergaan.” En of het er iets mee te maken heeft weet ik niet, maar wat verder staat: “Conchita maakte vorige maand bekend hiv-positief te zijn. Ze deed dat nadat een ex-vriend dreigde haar geheim bekend te maken.”
Daar wilde ik dus toch wat meer over vernemen. En dan kopt Het Laatste Nieuws van 9 september 2018: “Conchita Wurst wil weer een man zijn.” En in de tekst lezen we dan: Zijn haar is veel korter dan destijds tijdens het songfestival van 2014. De make-up is ook amper nog te bespeuren en zijn vroeger zo vrouwelijke bouw is vervangen door een brok spieren. Ja, ook visueel lijkt Conchita Wurst veel meer op een man dan enkele jaren geleden.
“Ik was er tevreden mee om gewoon een man in een jurk te zijn,” zei de Oostenrijker vorig jaar al. “Maar niet iedereen snapte dat. Ja, ik hou van mannen, maar alleen als man. Conchita is een drag-act. Als haar heb ik geen interesse in mannen, ik heb me immers nooit écht een vrouw gevoeld. Ik zat ergens tussenin. Ik voelde me geen man, maar ook geen vrouw.”
In Bild gaat hij nu nog een stapje verder. “Het begon ongemakkelijk te voelen dat mensen me constant als vrouw zagen, net zoals ik het ooit ongemakkelijk heb gevonden om aangesproken te worden met ‘hij’.”
“Drie jaar geleden ben ik beginnen sporten,” verklaart hij zijn veranderde lichaam. “Ik zat constant op het vliegtuig en at niet gezond. Dat kon zo echt niet meer. Het trainen was in het begin moeilijk, maar ondertussen kan ik niet meer zonder.”
Of hij een nieuwe artiestennaam voor zichzelf gaat bedenken, weet hij nog niet. “Maar ik denk erover na. Conchita is en blijft een vrouwennaam.”
Wel vreemd dat HLN niets zegt over die HIV-besmetting. Maar daarvoor kunnen we dan weer op de cultuurpagina van de NOS van 16 april 2018: Artiest Conchita Wurst heeft op Instagram bekendgemaakt al jaren hiv te hebben. De voormalige winnaar van het Eurovisiesongfestival heeft dat naar buiten gebracht omdat een ex-vriend de dragqueen met die informatie probeerde te chanteren.
“Het is beter om er zelf mee naar buiten te komen dan dat een derde het bekendmaakt”, schrijft de 29-jarige Wurst. De Oostenrijker hoopt dat de coming-out iets kan betekenen in de strijd tegen de stigmatisering van hiv-patiënten. De artiest zegt zelf in ieder geval voor de rest van zijn leven bevrijd te zijn van het zwaard van Damocles boven zijn hoofd, ook al is de informatie voor de buitenwacht eigenlijk irrelevant.
De dragqueen (…) zegt medicijnen te slikken. Met zijn gezondheid gaat het goed. Neuwirth schrijft tot nu toe niet naar buiten te zijn getreden om onder andere zijn ouders te besparen dat hun zoon als hiv-patiënt bekendstaat.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.