Popzanger Gary Glitter (tweede van links op bovenstaande foto naast Rod Stewart, rechts staan Kenny Jones en Ian McLagan) viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Dat zou normaal gezien in de gevangenis plaats vinden (zie verder)…

 Hij werd geboren als Paul Francis Gadd in Banbury (Oxfordshire) en begon zijn carrière in de popmuziek als Paul Raven, maar zijn twee singles uit 1963 flopten. Bijna tien jaar later werd hij echter jarenlang de ‘King of Glam’ als belangrijkste vertegenwoordiger van de glamrock; een stroming met veel extravagante ‘schmuck’, felle kleurenspiegelende kleding en schmink. Glitters typische kapsel is een tulbandachtige vorm met in het midden van het voorhoofd een pluk haar.

De Glittersound was een bedenksel van producer Mike Leander en eigenlijk bedoeld als grap om de glam te parodiëren. Voor de eerste hit Rock and roll moest zelfs inderhaast een begeleidingsband bij elkaar gezocht worden toen Top of the Pops om een liveoptreden verzocht. Het werd een band met als opvallende kenmerken twee drummers (om de Burundi-tromsound te kunnen imiteren), een slidegitarist en een saxofonist: The Glitter Band. Vanaf 1974 bracht deze band ook afzonderlijk platen uit, na 1975 gingen ze zelfs apart van Glitter verder, vanaf 1978 als de G-Band.

Glitter is veel geïmiteerd, en niet door de minsten. Covers van zijn hits zijn uitgevoerd door onder andere Human LeagueTimelordsJoan Jett & the BlackheartsScooterGirlschool. Daardoor krijgt Gary Glitter vaak het krediet de pionier van de glamrock te zijn, maar waarschijnlijk is dat T-Rex geweest. In twaalf jaar tijd, van 1972 tot 1984 (de laatste twee hits waren “Dance me up” en “Another rock’n’roll Christmas”) had hij 18 hits in de Engelse top 40 waaronder drie nummer 1-hits. Rond 1985 maakte Glitter nauwelijks meer studio-opnamen, maar werkte met name aan projecten. Vaak met andere artiesten zoals George Harrison en op de ep British Electric Foundation van Heaven 17 uit 1982 (Suspicious minds). In 1988 had KLF als Timelords een Britse nummer 1-hit met Doctorin’ the Tardis, waarin Rock and roll (naast Blockbuster van The Sweet en Theme from Doctor Who) overduidelijk verwerkt was. Een korte scène in een film van de Spice Girls in 1997, waarin zij samen “I’m the leader of the gang” zongen, werd echter voor de film in de bioscopen zou gaan draaien, uit de film geknipt.

Dit had te maken met het feit dat hij in 1997 in Engeland werd gearresteerd na de vondst van kinderporno, eerst op zijn pc, later ook in zijn huis. Hij werd veroordeeld en na zijn vrijlating in 2000 emigreerde hij naar Cuba, maar de Britse pers wist hem te traceren. Vlak nadat Gadd naar Cambodja was gevlucht, braken daar rellen uit als protest tegen zijn aanwezigheid. Daarop zette de Cambodjaanse regering hem het land uit. Op 17 november 2005 werd Gadd in Vietnam gearresteerd op verdenking van seksueel contact met twee minderjarige meisjes. De rechtszaak tegen hem begon op 1 maart 2006; twee dagen later werd Gadd door een rechtbank in Bà Rịa tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd op 19 augustus 2008 vrijgelaten uit de gevangenis.

Het waren overigens niet de eerste tekenen van zijn pedofiele geaardheid. Al in 1977 werd Gadd opgepakt na een kortdurende “verhouding” met een 7-jarig meisje. Ook songteksten zoals die van de nummers “Oh yes, you’re beautiful”, “Doing allright with the boys” maar vooral “Do you wanna touch me (Oh yeah!)” verwezen volgens sommigen in die richting.

Op 28 oktober 2012 werd Gadd door de Britse politie opnieuw gearresteerd op verdenking van seksuele delicten. De verdenkingen waren kennelijk naar boven gekomen in het onderzoek naar de in 2011 overleden disc-jockey Jimmy Savile. Op 27 februari 2015 werd Gadd wegens seksueel misbruik van drie meisjes tussen 1975 en 1980 alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.