Zondag 5 mei 2019. Bonnie Tyler (foto Albin Olsson via Wikipedia) treedt op in het kursaal van Oostende. Naar goede Vlaamse gewoonte is de zaal vol en heerst de sfeer van de grote dagen. De supporters zijn bereid het optreden verrukkelijk te vinden – en daar is reden toe. The goodwill wordt vlug beloond.

Het programma begint met een half uurtje warmlopen met de Duitse zanger W.C.Green. Gewapend met zijn gitaar, brengt hij in het Engels eigen composities. Hij zal Bonnie Tyler niet overschaduwen.
Na vijf minuten pauze komt de godin met de schorre stem zelf boven water en zij gooit er meteen de beuk in. Haar stem-als-een-kanon bazuint door de zaal, begeleid door een stel bijzonder getalenteerde klasbakken: twee gitaren, een toetsenist en een drummer. Mede door de versterking en in het bijzonder de beestigbitsige bassen acht ik mijn pacemaker in gevaar, maar dat blijkt gelukkig loos alarm. Mijn hart slaat op het ritme van Bonnies slalom op de notenbalk.
Tussen de nummers door geeft ze wat commentaar, wat in de regel gepaard gaat met een (schater)lachje.
Haar pronte uiterlijk en indrukwekkende stem brengen mij aan het gissen naar haar leeftijd. Ik schat haar in de vijftig. Maar een dreun-van-een-deun later klapt zij uit de biecht: ‘In June I’ll be 68’. Voorwaar ik zeg u: Bonnie is intact gebleven, naar vorm en inhoud.
Later op de avond val ik nog een tweede maal naast mijn zetel, als ze openbaart dat de originele versie van ‘Simply the best’ van haar is. Helaas, een flop, die kort daarna tot een wereldhit wordt gemaakt door haar grote idool: Tina Turner.
Het repertoire en de vertolkingen kennen meerdere uitschieters en hoogvliegers, maar the limit of the sky wordt bereikt met ‘Total eclipse of the heart’, een parel van songwriter-producer Jim Steinman, in een vorig leven (ook) producer van Meatloaf. Als Bonnie haar muzikanten voorstelt en bejubelt, exposeert ze ook een paar special guests op het podium. Onder hen: haar echtgenoot en… Jim Steinman.
Naar het einde toe – er is intussen bijna anderhalf uur voorbijgevlogen – komen nog enkele opzwepende nummers onze trommelvliezen verblijden. De supporters veren recht als een jack-in-the-box en onder een staande ovatie eindigt the Welsh lady met ‘Holding out for a hero’.
Op 5 mei 2019 bevestigde Bonnie Tyler dat zij nog altijd a great lady of rock and pop is.
Eens thuis bekijk ik de flyers die mij in de handen werden gestopt. Ik zie dat Graham Nash op 24 juli optreedt in de Opera van Gent en grijp naar mijn agenda. Nu nog Alan Clarke terugvinden…

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.