Het is nu al bijna een maand geleden dat de Vlaamse zanger Paul Severs is gestorven. Ik heb daar destijds niets over geschreven, omdat ik niet dacht iets persoonlijks te kunnen bijdragen tot wat er b.v. op Wikipedia over de man is te vinden. Maar nu herinner ik me plotseling een anekdote die ik toch het vertellen waard vind. Als dit een echt “in memoriam” was, zou ik het kunnen laten verschijnen als “Paul Severs, de man die Donovan versloeg”…

Het begint allemaal met een aantekening van Erik Westerlinck in het fameuze Blommenkindersdagboek: “14 januari 1968. Van Damme afwezig. Hebben enkele platen gespeeld en de Top 15 opgemaakt. Hebben dan een wedstrijd gedaan, waarin zangers elkaar bekampen.”
Omdat Erik nogal kort van stof is, wil ik daar graag een kleine uitleg aan toevoegen. Die wedstrijd was gebaseerd op een radioprogramma uit die tijd: “The Battle of the Bands”. Daarin namen twee zangers, zangeressen of groepen het tegen elkaar op en wie won, ging door naar de volgende ronde. In onze bewerking van deze wedstrijd volstond in de eerste ronde één liedje per deelnemer, in de volgende ronde zouden er dat dan twee zijn enz. Daarbij mocht elk nummer echter slechts één keer aan bod komen. Door loting moest mijn grote idool uit die tijd, Donovan, het opnemen tegen Paul Severs, die toen amper zijn eerste plaatje uit had.
Zijn eerste singles op CBS “I want you”/”Geen wonder dat ik ween” (eerste versie) en “Zestien jaar”/”Met jou bij mij” kregen wij als leerlingen cadeau, maar daarbij werden wij wél vriendelijk verzocht hem eens te gedenken in onze hitlijsten. En dat gebeurde dan ook natuurlijk, want de schoolgaande jeugd is nog niet zo ondankbaar als men wel zou denken. En iedereen redeneerde blijkbaar op dezelfde manier, zodat Paul Severs op zijn kousenvoeten de hitparade kwam binnengewandeld. Voor de derde single was het al niet meer nodig, dan ging het vanzelf.
Ik voelde mij dus zegezeker en koos als nummer voor Donovan “The trip”, de B-kant van “Sunshine Superman”, zodat ik zijn betere nummers kon opsparen voor later, wanneer de concurrentie steviger zou zijn. Maar kijk, de drie andere Blommenkinders gaven de voorkeur aan Paul Severs en Donovan lag er al in de eerste ronde uit. Ik kan me niet herinneren dat we ooit aan een tweede ronde zijn toegekomen…
En nu kan ik met een gerust gemoed overstappen naar Wikipedia…
Paul Severs groeide op te Huizingen als het voorlaatste kind uit een gezin van zeven. Op college in Halle volgde hij vijf jaar avondlessen piano en kocht hij zijn eerste gitaar. Op zeventienjarige leeftijd werd Severs gevraagd om leadzanger te worden van The Criminals, een lokaal bekende groep met een voornamelijk Engelstalig repertoire. Manager van de groep was pater Pax (Wim de Rooij, niet te verwarren met Wim Van Rooy) van de plaatselijke paterskerk (Minderbroeders Conventuelen). Op aanraden van Pax stuurde de groep een demo op naar muziekproducent Jean Kluger, die op zoek was naar nieuw talent. Kluger bleek niet meteen onder de indruk van de groep, maar zag wel talent in Severs, die hij meer op de voorgrond wilde plaatsen. Bovendien vond hij dat de groep beter klonk in het Nederlands. Onder de naam Paul Severs & The Criminals werd in 1966 een eerste single uitgebracht: “Geen wonder dat ik ween”, gecomponeerd door Severs met een tekst van Nelly Byl. Het werd echter geen hit, en de volgende singles “Met jou bij mij” en “Geld is maar papier” evenmin. (Dit klopt dus niet met wat ik hierboven vertel en nochtans vertel ik het zoals ik de singles zelf heb thuisbezorgd gekregen.)
Via pater Pax kwam Severs in contact met Sylvain Tack, die zijn nieuwe manager werd. Tack gaf hem een contract bij zijn platenfirma Start, waarna verschillende singles werden uitgebracht. Met “Catharina” (eind 1969) en “Hey baby” (1970) bereikte Severs de vijftiende plaats van de Vlaamse hitparade, maar de echte doorbraak volgde later in 1970 met het nummer “Ik ben verliefd op jou”. Dit lied werd een grote hit in Vlaanderen en stond bijna een half jaar in de hitlijsten genoteerd. Bovendien kende het lied ook veel succes in de Franstalige versie van Crazy Horse (“J’ai tant besoin de toi”) en in de Engelstalige versie van Octopus (“I’m so in love with you”).
In de eerste helft van de jaren zeventig scoorde Severs nog meer grote hits. Na het succes van “Ik ben verliefd op jou” verscheen in oktober 1970 een nieuwe versie van zijn eerste single “Geen wonder dat ik ween”, dat deze keer wel een hit werd. Ook liedjes als “Irina”, “Vaarwel en tot weerziens”, “Ieder mens” en “Ik heb rozen voor je mee” behaalden hoge noteringen in de Vlaamse hitparade. In 1974 verschenen de singles “Ze komt terug” en “Lief”, die Sylvain Tack actief promootte op zijn zeezender Radio Mi Amigo. Severs presenteerde hier ook wekelijks een verzoekprogramma. Halverwege de jaren zeventig begon de populariteit van Severs echter af te nemen. De samenwerking met Tack stopte, waarna hij onder de hoede werd genomen door Johnny Hoes.
In de jaren tachtig bracht Severs op de muzieklabels Gnome en Telstar vele singles uit, waaronder “Dansen in de discotheek”, “Waarom, ach waarom?”, “Ik wens je ’n hel hier op aarde” (jawadde!) en “Crazy van jou”. Hij behaalde verscheidene noteringen in de Vlaamse top 10. Grote successen boekte Severs echter pas weer aan het begin van de jaren negentig: met de singles “Zeg ‘ns meisje” (1991) en “Oh little darling” (1992, een cover van een lied van G.G. Anderson) bereikte hij de top 10 van de Vlaamse Ultratop. Tegelijkertijd brak hij door in Wallonië, waar de Franstalige versie van “Zeg ‘ns meisje” (getiteld “Toutes les filles”) een nummer 1-hit werd. Severs stond in 1994 voor het laatst in de Ultratop met “Hé Suzie” (een cover van Henk Wijngaard).
Paul Severs vierde in 2015 zijn vijftigjarig artiestenjubileum. Hij bracht de laatste jaren geregeld nieuwe singles uit, waaronder drie duetten met Dennie Damaro en een duet met Dina Rodrigues. In 2017 verscheen zijn laatste album “Een avond met Paul Severs”. Behalve zijn recente werk kwamen ook zijn oudere liedjes opnieuw in de belangstelling. Zo werd “Geen wonder dat ik ween” gebruikt in de film “Firmin” van Dominique Deruddere en fungeerde “Oh little darling” als begintune voor de VTM-serie “Clan”. Zijn nummer “Ik ben verliefd op jou” werd in 2009 opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.
In 2011 werd een onderzoek naar Severs gestart nadat hij, tijdens een optreden in Gent, de Hitlergroet had gebracht (???). Severs gaf later aan dat dit bedoeld was als een grap, zonder bijbedoelingen.
Op 12 maart 2019 kreeg Severs bij een fietstocht een hartaanval en kwam zwaar ten val. Hij werd in een kunstmatige coma gehouden, maar overleed op 9 april 2019 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

2 gedachtes over “Paul Severs (1948-2019)

 1. Het was banale kitsch-muziek. Hij droeg malle pakken. Hij kon de R niet uitspreken.

  Om Wannes Van De Velde te citeren: ’t Es Vloms, ’t trekt oep gien kloete.

  Maar waar ik woon vindt men Claude François nog goed genoeg om boeken over hem te publiceren en… te kopen.

  Ah là là.

  Like

  1. Los van wat men van Paul Severs mag vinden, even een correctie I.v.m. het vaak verkeerd geciteerde lied van Wannes Van De Velde. De laatste strofe gaat als volgt:

   De laatste tijd staat het wel fijn
   zo een cultuurmodel te zijn
   door ABN te spreken.
   Wie gaarne schijncultuur verwekt
   spreekt nu een Hollands dialect.
   Verkoopt Oranje-streken.
   Zo krijgt ons volk één, twee drij
   een splinternieuw complexke bij.
   Want volgens de groten
   betekent Vlaams geen kloten…

   Met andere woorden: Wannes ZINGT misschien wel “’t Is Vloms, ’t trekt op geen klote”, maar hij bedoelt precies het omgekeerde.

   Read more: https://muzikum.eu/nl/123-316-29456/wannes-van-de-velde/t-is-vlaams-t-trekt-op-geen-kloten-songtekst.html#ixzz5nJLabRF0

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.