Wie vermoordde het pasgeboren kind van Zuster Agnes en wie was de vader ? Een gedroomd uitgangspunt voor een thriller. Vooral omdat Zuster Agnes (Agnes De Nul) geestelijk gestoord is en zelf dus geen antwoord kan geven op deze vragen en er een gerechtspsychiater (Tessy Moerenhout) wordt bijgesleurd om haar via hypnose terug in de tijd te voeren. En waarom doet Zuster Overste (Jenny Tanghe) zoveel moeite om het werk van de psychiater te verhinderen ?

Auteur John Pielmeier heeft de argeloze toeschouwer dan ook vlug in z’n greep. Tijdens het stuk voel je weliswaar af en toe dat er iets « loos » is, wanneer als mogelijke vader niet alleen pater Mertens of een boerenknecht wordt gesuggereerd, maar ook parthenogenese (maagdelijke voortplanting), een engel of zelfs God himself ! Samen met de psychiater zoek je echter naar een redelijke verklaring. Het is dan ook een koude douche als op het einde blijkt dat de kernvraag eigenlijk niet was : « wie is de moordenaar ? » maar wel « waarom gaat een ongelovige psychiater plots weer te communie ? » !
Het is gelukkig de verdienste van regisseur Jos Van Gorp en assistent André Lefèvre om het stuk niet « naar deze zin toe » te hebben geregisseerd. In Amerika heeft het katholicisme (als minderheidsgodsdienst) een soort van populariteit die vergelijkbaar is met die van allerlei sekten en Pielmeier is daarvan duidelijk in de ban, maar hier in Vlaanderen kunnen we daar gelukkig nog tamelijk nuchter tegenaan kijken. Ongelovigen zullen dus wel afwijzend reageren op het slot, maar daarvóór hebben ze dan toch twee uur boeiend theater beleefd en dat mede dankzij een gedegen vertolking van de drie actrices.

Referentie
Ronny De Schepper, Agnes & God, De Rode Vaan nr.22 van 1984 (omdat ikzelf dus een heel neutrale titel heb gebruikt, ben ik zo vrij geweest om voor deze blog een titel uit Humo te stelen; de titel slaat daar wel op de film “Agnes of God” van Norman Jewison, die pas een jaar later zou uitkomen, in het Nederlands valt de woordspeling immers weg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.