Frankie Valli, de legendarische zanger van The Four Seasons, viert vandaag zijn 85ste verjaardag (foto Louise Palanker via Wikipedia).

Frankie Valli werd geboren in Newark (New Jersey) als Francis Stephen Castelluccio. Hij begon z’n professionele muziekcarrière in 1951. Hij werd opgemerkt door de groep Variety Trio, bestaande uit Nickie DeVito, Tommy DeVito en Nick Macioci. Maar een jaar later splitste de groep op en ging Valli verder met Tommy DeVito. Samen werden ze lid van de band die altijd optrad in The Strand in New Brunswick, New Jersey. Valli zong en speelde basgitaar.
In 1953 nam hij z’n eerste single, “My Mother’s Eyes”, op onder de naam Frankie Valley. Die naam heeft hij gebaseerd op de zangeres Jean Valley. Rond deze periode besloten DeVito en Valli om The Strand te verlaten en vormden een nieuwe groep. Deze groep, The Variatones, bestond verder uit Hank Majewski, Frank Cattone en Billy Thompson.
In 1956 zocht men een groep om als achtergrondzangers op te treden voor een bekende zangeres. De groep deed auditie en werd opgemerkt door Peter Paul, een geluidsman uit New York. Hij liet de groep een week later auditie doen bij RCA Records. De groep ging voortaan door het leven als The Four Lovers. Ze namen meerdere singles op en scoorde een kleine hit met het liedje “You’re the Apple of My Eye”. Later voegden ook enkele andere muzikanten van vroeger zich bij de groep, zoals onder meer Nickie DeVito en Nick Macioci, die zichzelf nu Nick Massi noemde. Ze bleven optreden tot 1959, toen Bob Gaudio lid werd van de groep. Vanaf het begin van de jaren zestig gingen ze dan door het leven als The Four Seasons.
Met The Four Seasons scoorde Valli verschillende hits. In 1962 kwam hij op nummer 1 terecht met het liedje “Sherry”. Gedurende de jaren zestig ging Valli ook vaker solo. Met de hulp van producer Bob Crewe nam hij verschillende soloprojecten op zoals onder meer “The Sun Ain’t Gonna Shine (Anymore)”, wat later een groot succes werd toen het gecoverd werd door The Walker Brothers. Later scoorde Valli een hit met “Can’t Take My Eyes Off” You. Het liedje bleef in de Verenigde Staten steken op plaats 2 in de hitparade, maar wordt algemeen beschouwd als een wereldhit.
In de jaren zeventig kwam Valli minder vaak aan bod, maar scoorde hij wel opnieuw een hit met het liedje “My Eyes Adored You”. Het bekendste werk van Valli tijdens de jaren zeventig is echter de titelsong “Grease” voor de gelijknamige film uit 1978. In 2019, op 85-jarige leeftijd, is Franki Valli nog met optredens bezig. (Wikipedia)

Een gedachte over “Frankie Valli wordt 85…

  1. Silence is Golden van The Tremeloes was een klapper van formaat toen ik die voor het eerst hoorde, maar dan had ik nog niet de originele versie gehoord van Frankie en zijn Four Seasons, want dat was een openbaring, nog veel beter, voor mij althans.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.