Het is vandaag precies 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci is gestorven.

Op 15 april 1452 werd in Vinci (nu grondgebied Florence) een zekere Leonardo geboren (vandaar dus Leonardo da Vinci ofte Leonardo van Vinci). Hij zou bekend worden als architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Kortom, hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis (wat iets helemaal anders is dan dat belachelijk rubriekje in “Iedereen beroemd”!).
Leonardo was een buitenechtelijk kind van notaris Piero en Chataria, een boerenmeisje. Hierdoor kon hij geen klassieke studie volgen, maar groeide hij op op het platteland. Vanaf 1457 woonde Leonardo echter bij zijn vader Piero en diens echtgenote Albiera.
Hij werd schildergezel (leerling schilder) bij Andrea del Verrocchio en later werd hij een onafhankelijk schilder. Van 1482 tot 1499 werkte hij voor de Hertog van Milaan, Ludovico Sforza, waar hij zijn eigen studio had, inclusief leerlingen. Toen de Fransen Milaan bezetten, keerde hij terug naar Florence, waar hij voor Cesare Borgia ging werken als militair architect en ingenieur. In 1506 keerde hij terug naar Milaan.
Van 1513 tot 1516 woonde hij in Rome, waar toentertijd ook de veel jongere schilders Donatello, Rafael en Michelangelo werkten, met wie hij echter weinig contact had. Met Michelangelo werd hij gevraagd voor de uitvoering van een grote muurschildering in het Palazzo Vecchio in Florence. Beide kunstenaars voltooiden deze muurschilderingen echter nooit. Er bleven slechts schetsen van over. In 1516 ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het kasteel van Amboise, genaamd Clos Lucé. Daar overleed hij ook. Hij ligt begraven in de Kapel van St.Hubertus in het kasteel van Amboise. Clos Lucé is nu een museum over het leven en werk van Leonardo da Vinci. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.