Lode De Ceuster alias de Zingende Dokwerker is blijkbaar al vergeten (*), want als ik hem op het internet wil terugvinden, valt er niet veel te rapen. In KNACK van 2 mei 1979 schreef Peter Cnop nochtans zijn JAARLIJKSE LINKSE PLATENRECENSIE (LIVE !) …

“Waarde kameraden,
Sluimert het proletarisch reveil door in de huidige populaire muziek, of moeten wij besluiten dat hier slechts zeer handig gebruik gemaakt wordt van enig vaag aanwezig zijnde bewustzijn bij de werkloze werkende klasse om platenmoguls rijk te maken?
Daar is niet meteen een antwoord op te geven, en jammer genoeg beschikken wij op dit heuglijk moment niet over een plaat van Bots of de Tom Robinson Band waarin we ons ideologisch niet kunnen vergissen. Het wordt een beetje behelpen daarom, maar hier hebben we dan toch een zinnetje op een binnenhoes dat ons enige houvast kan verschaffen. Ik vertaal even: „De Triumph Worker’s Co-operatieve in Menden heeft bewezen dat persoonlijk gemotiveerd initiatief, verbonden met het groepsbelang, een noodzakelijk element is om het socialisme te doen slagen.” U begrijpt wel, deze jongen heeft de klok wel horen luiden, maar de tekstvel ontbreekt. Dit soort platen bewijst hoe sterk muziek kan zijn als drager van politieke commentaar, zeker voor een gemeenschap zoals de Jamaicaanse, waarin muziek en dans zowat de voornaamste communicatievormen zijn. De vraag of wij hier in Vlaanderen daar een boodschap aan hebben, lijkt ons niet zeer relevant te zijn; al is ze revelant voor de steller ervan. Maar toch, etnisch gebonden protest, waar is het bij ons gebleven? En dan zo plots heb ik hier het in rood gehulde kleinood van Lode, de Zingende Dokwerker. Op de hoes staat zelfs een roosje en Lode zingt over de arbeid. Niet echt goed, maar waarschijnlijk zeer gemeend. Onze Antwerpse kameraden zullen zich enigszins in de war voelen als we onze instemming betuigen met wat Lode in zijn lied over de aan de dokken gestorven Jan Jansens zingt, maar als Lode zo recht uit het hart zingt, zonder te veel te proberen de arbeider-dichter te zijn, klinkt hij op zijn best. Och, kameraden, ik weet het wel, John Lundström heeft het allemaal al beter gedaan, muzikaal dit er toch best wezen. Een man die zingt: „Als socialisten dromen, grijpen fascisten morgen weer de macht” heeft wel door dat er soms geen tijd meer is voor ideologische ontledingen. Een klein applaus voor Lode, beste kameraden, en we verwachten u allemaal met uw gade op ons volgend mosselfeest.”
Ikzelf vond nog een recensie van zijn enige (?) elpee in een Rode Vaan uit 1981. De auteur is J.D. Ik heb wel een vermoeden wie dat is, maar als hij liever louter zijn initialen gebruikt, zal dat misschien wel een bedoeling hebben (**). De inleiding is jammer genoeg weggevallen.
“Ook als Engelstalig folksinger ligt hij ons niet erg. « Let the Children live » is goed bedoeld, maar een wat mager afkooksel van Tommy Paxton, of vergissen we ons ? « Docks blues » irriteerde ons. Lodes gezwoeg om toch maar zo negroid mogelijke neus- en keelklanken te produceren, deed zijn overigens niet kwade tekst geen goed. Daar hoeft hij geen complex van te krijgen. Er zijn er met meer pretentie, die het slechter doen.
Kortom, Lode De Ceuster zoekt en tast nog de genres af. Of gaat dat alleen maar op voor wie zijn LP samenstelde ?
Maar de man laat ook veel beters horen, en dat máákt die plaat. « Geef de zanger zijn lied » is uit de ware troubadoursveine, « Ik rotzooi maar wat aan » is plezierig, « Wij worden allemaal radioaktief » is (alweer) cabaret, maar ditmaal van het geëngageerde soort, « Kameraden van de lopende band » is effenaf goed.
En « Als de socialisten slapen » (spijts de titel helemaal geen sektarisch « lieke tegen den BSP » maar heel wat algemener en juister van toepassing) mag voor ons rustig gaan behoren tot het linkse strijdliederen-programma, dat toch al aan vernieuwing toe is.
Maar Lode is opperbest, onbestreden meester, als hij over zijn dok gaat zingen, en in het Antwerps.
Dan komt daar een boos man aan het woord, die zijn woorden hanteren kan en het niet van horen zeggen heeft. Wat er aan de hand was op « die Griek », in dat ruim, met die onderbemande ploeg, wat daar fataal van komen moest, hoe dat doodgezwegen werd, wat daar de achtergronden van waren. En hoe het zit met de samenleving waarin dat kán. Geen lauwe havenromantiek, met lichtjes en zo. « Hop wa ! Viere wa ! », « Het lied van Jan Janssens » en dan dat gewoon kapitale « De deken is rijk ». Waarachtig jammer dat er geen plaats meer was voor zijn « Lied van de dok ».
Men begrijpe ons goed. Lode hoeft zich in die wereld, en in dat dokthema, niet op te sluiten. Hij heeft gelijk zo hij ook naar andere kanten wil uithalen, en op andere gronden wil bewijzen wat hij kan. Maar precies in zijn doksongs bewijst hij dat nu reeds, en het is veel. Elders heeft hij het nog teveel van vreemden, is hij zichzelf nog niet.
Met Lode, de zingende dokwerker, is Antwerpen een meetellende stem rijker. Lang niet de minste, als hij de kans krijgt en zichzelf zowel mag worden als mag blijven.
Koop die plaat. We bevelen ze u zeer ernstig aan. Als een gebaar. Maar dan tegenover uw eigen discotheek.”

Referenties
Lode, De Zingende Dokwerker, uitgegeven bij Cardinal Records (C 81082). Verdeling Cardinal Records, Wouter Haecklaan 13 bis, 2100 Deurne. (Op vrijdag 26 mei 1981, te 19 uur, treedt Lode De Ceuster op in boekhandel Jef Van Extergem, Rodestraat 24 te Antwerpen. Mét plaat.)

(*) Dat bleek ook nog eens op de enige quiz waarbij ik deel mocht uitmaken van het prestigieuze Interstellar Galactic Overdrive-team. Ik had daar uiteraard weinig in te brengen, maar ik kon toch op de bewondering van team captain Danny Van Broeck rekenen, toen ik als enige (in de volledige zaal) Lode De Ceuster had herkend.

(**) Tenzij… Het zal toch niet Jan Debrouwere zijn, zeker?

20 gedachtes over “Lode De Ceuster

 1. ik ben al héél lang op zoek naar deze liedjes « Hop wa ! Viere wa ! », « Het lied van Jan Janssens ». Ik zou ze graag aan mijn vader kado doen die jaren bij de dok gewerkt heeft.
  De man is nu 70 jaar en dit zou een geweldig eindejaarsgeschenk zijn.
  Bedankt voor uw reactie! Wendy

  Like

  1. Hallo Christine,
   fantastisch dat jij dit berichtje leest!
   Weet je al iets meer over die LP die ik zoek?
   Van waar ben je? Ik ben van Deurne
   groetjes
   Wendy

   Like

   1. Ik woon in Grobbendonk en mijn oom die eerder in Deurne woonde woont nu in Pulderbos.
    Ik weet echter niet of die LP nog te vinden is. Heb hem daar nog niet over gesproken.
    Hij vertrekt wel eind van de maand naar Frankrijk, waar hij verblijft tot oktober.
    Kan je me eens exact zeggen over welke LP het gaat?

    groetjes,

    Christine

    Like

   2. Hallo Christine,
    Ik kwam per toeval op deze side en merkte je berichtje op.
    Ik heb nog een oude foto van Lode van een optreden in St-Amands; gemaakt op festival in 1969,” BOT-SING 69″.
    Ik heb dit fotootje in JPEG formaat en kan dit desgewenst toesturen, heb wel je e-mailadres nodig. of dat van Lode. het lukt namelijk niet om in deze reactie een bijlage aan te hechten.
    Andere artiesten zoals Ferre Grignard en Boudewijn de Groot,enz..waren ook aanwezig.
    Hoop dat je hiermee een mooie herinnering hebt aan dit gebeuren,
    Groetjes
    Eddy

    Like

  2. Hoi Christine, ik dacht dat je niet meer geantwoord had want ik heb geen melding gekregen dat je gereageerd had. Maar soit, ik ben blij dat je toch nog reageert hihi.
   Ik wil mijn vader dit nog steeds kado doen. De LP heet gewoon “Lode de zingende dokwerker”. groetjes Wendy

   Like

   1. Wendy, ik heb de LP van Lode, ik kan je enkele nummers in mp3 vorm doormailen als je wil, ze staan op mijn PC

    Like

 2. Dag Wendy, heb je ondertussen de muziek gekregen? Ik ben de zoon van Lode.
  Dag Eddy, kan je me die foto van mijn pa in st amands eens mailen, dan kan ik ze hem eens laten zien.
  Dag Christine, hoe is ’t ermee?

  Groeten,
  Joeri

  Like

  1. Hé Joeri,
   Dat is lang geleden hé neefje. Ik heb al zo dikwijls gevraagd aan Inge en Els om eens samen te komen, maar het komt er niet van precies.
   Ben jij misschien zo’n drivende kracht om iedereen eens samen te krijgen?
   Zou leuk zijn…

   groetjes,

   Christine

   Like

 3. Sorry dat ik even in dit forum tussenkom; ik was op zoek naar informatie over Lode De Ceuster en ben hier toevallig geraakt. Ik vond het fijn om dit alles te lezen want ik heb begin jaren 80 als pianist met Lode samengewerkt en opnamen gemaakt. Zo heb ik net nog een kopietje van de originele opname van “Tijl Uilenspiegel” op 19 cm/s band afgespeeld waarin Lode zingt en ik de pianobegeleiding inspeelde. Dat moet dateren uit 1981. Ik vermoed dat Lode intussen al een bezadigde pensioenleeftijd moet bereikt hebben, maar weet er verder niet veel meer over. De singel met de liedjes “Zijn de mensen goe zot?” en “Tram 3” heb ik nog in 6-voud: ik denk dat ik er destijds 10 exemplaren van heb gekregen als “vergoeding” voor m’n klavierwerk bij “Zijn de mensen goed zot?”. De singel “Jommeke” van Lode heb ik nog in tweevoud en verder is er nog 1 singeltje met “I Love That Girl” en “The Shortest Song” (van Lee Custers, alias Lode …) Vermoedelijk zit Lode zelf niet op de computer zeker: mail, facebook of iets anders? Want ’t zou wel eens fijn kunnen zijn om oude herinneringen op te halen … Aan alle familie en vrienden die op dit moment nog met hem contact hebben: doe hem veel groetjes en wie weet herinnert hij zich mij nog … Johan Govaerts (mail: johan.govaerts@scarlet.be)

  Like

 4. Hallo allemaal,toen ik vroeger klein was bracht m’n vader een singeltje mee van de dok van “ne zingende dokwerker” en dat noemde “van hard werken wordt ge moe”.Is er hier iemand die me dit singeltje aan de hand kan doen,dit zou mijn inmiddels op rust zijnde vader wel een plezier doen,en mij eigenlijk ook want ik werk daar nu ook….Iemand die me daarbij kan helpen kan altijd mailtje sturen naar filip.de.dobbelaer@telenet.be
  Alvast heel hard bedankt.

  Like

  1. Filip, ik heb in m’n oude collectie gezocht maar het liedje dat je zocht zit er bij mij niet tussen. Misschien heeft iemand van de entourage van Lode er nog wel een opname van…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.