Koen de Kort (Gouda, 8 september 1982) is een Nederlands wielrenner, die opgroeide in het Brabantse Liempde (foto Jean-Pierre Verstraete).

Doordat de Ronde van Frankrijk in 1996 startte in ‘s-Hertogenbosch raakte de toen nog 13-jarige Koen de Kort besmet met het wielervirus. In het voorjaar van 1997 meldde hij zich op 14-jarige leeftijd samen met een vriendje aan bij de Wielervereniging Schijndel alwaar zijn wielercarrière begon. Via de Rabobank junioren formatie stroomde hij daarna door naar de Rabobank Continental formatie. In zijn gehele beloftenperiode maakte hij deel uit van deze formatie. Dankzij onder meer de overwinning in 2004 in Parijs-Roubaix voor beloften (U23), eindzege in de Ronde van Vlaams Brabant en de zege samen met Thomas Dekker in de koppeltijdrit GP Eddy Merckx kreeg hij na bemiddeling van Mathieu Hermans een profcontract bij de Spaanse formatie Liberty Seguros.
In januari 2009 is De Kort voor de Nederlandse Skil-Shimano formatie, vanaf 2012 Team Giant-Alpecin genoemd, gaan rijden en reed hiermee in het zelfde jaar de Ronde van Frankrijk. De wedstrijd waarmee alles begon. In de 2011 nam de De Kort deel aan de Ronde van Spanje. Drie top tien-plaatsen boekte hij hier door mee te sprinten in de massasprints.
Het voorjaar van 2012 leek goed te beginnen met een goede klassering in Milaan-San Remo en een derde plaats in de klassieker Dwars door Vlaanderen, maar een val in de E3 Prijs schakelde hem voor de rest van het voorseizoen met een gebroken sleutelbeen uit. In juli van dat jaar volgde voor de tweede maal in zijn carrière de Tour de France. De Ronde van Frankrijk bracht De Kort niet datgene waarop hij had gehoopt. Kopman Marcel Kittel kampte met buikgriep en stapte na de eerste week af. De Ronde van Spanje die daarna volgde bracht wel succes. Op voorspraak van kopman John Degenkolb stond De Kort hier aan de start. Hij vormde de lead-out in de sprint voor de Duitse sprinter. Degenkolb behaalde vijf ritoverwinningen waar De Kort als teamcaptain en lead-out een aandeel in had. Een jaar later speelde De Kort een rol bij de vier etappe-overwinningen van Marcel Kittel in de Ronde van Frankrijk.
In 2016 passeerde de ploegleiding van Giant-Alpecin De Kort voor de Tour de France. Dit zou volgens De Kort te maken hebben met het feit dat hij tot die tijd nog niet zijn contract verlengd had. In augustus werd bekend dat hij samen met ploeggenoot John Degenkolb vanaf 2017 zou uitkomen voor het Amerikaanse Trek-Segafredo, de ploeg waarvan ook zijn landgenoot Bauke Mollema deel uitmaakt. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.