Het is al vijf jaar geleden dat striptekenaar Pom, de geestelijke vader van Piet Pienter en Bert Bibber, is overleden. Jozef Van Hove, zoals de man in het echt heet, werd 94.

Als kind was Pom al helemaal weg van strips. Hij begon ze na te tekenen, waarbij vooral Kuifje een bron van inspiratie was. Stripauteur was echter geen beroep, volgens zijn vader. Van Hove studeerde daarom tijdens de oorlog af in Duitsland als technisch ingenieur met als specialisatie hoogfrequentie en radiotechniek. Na de oorlog zat Pom een jaar in de gevangenis omdat hij in Duitsland had gewerkt.
Een en ander maakte van hem de verbitterde man die hij naar eigen zeggen was. Het was ook die verbittering, en de moeilijkheden om werk te vinden, die hem ertoe dreven zijn jeugddroom van striptekenaar door te zetten. In 1950 begon hij als illustrator voor de Antwerpse krant Het Handelsblad. Daar tekende hij de “Week in krabbels”, een getekend weekoverzicht. Op 10/12/1951 startte de krant met een dagelijkse strip. Dat werd dan “De verborgen schat”. In 1961 zou een stripverhaal met deze titel in boekvorm verschijnen, maar dat was niet de oorspronkelijke strip. Die werd pas eind ’98 gepubliceerd dankzij de inspanningen van de Culturele Vereniging Spirit in Temse.
In 1955 stapte Pom over naar Gazet van Antwerpen. Daar kregen zijn helden Piet en Bert een familienaam: zij werden Piet Pienter en Bert Bibber. Voor uitgeverij De Vlijt tekende hij 43 albums. Aangezien mijn ouders hun hele leven lang geabonneerd waren op de Gazet van Antwerpen, was ik in de jaren zestig een trouwe lezer van de strips van Piet Pienter en Bert Bibber. Ik identificeerde me vooral met deze laatste, al herinner ik mij vaag dat hij de domste van de twee was. Alleszins de impulsiefste door wiens kolerieke optreden het duo vaak in de problemen geraakte. In mijn herinnering was hij ook verliefd op Susan (en ik dus ook), maar werd hij in deze liefde gedwarsboomd door een persfotograaf, Theo Flitser of zoiets. Ook Luc De Ryck en Myriam Thys waren fans.
Na een kleine zijsprong via Keesing in 1993 met het album “Vakantie in Pandorra” belandde Pom in 1995 bij de Standaard Uitgeverij. Daar verscheen het 45e en laatste avontuur in de reeks van Piet Pienter en Bert Bibber, “Susan bij de Knobbelgilde”. Er werden in totaal zo’n 4 miljoen albums verkocht over het avontuurlijke stripduo.
Pom had een bloedhekel aan interviews. Pas in 2011, het jaar dat zijn geesteskinderen Piet Pienter en Bert Bibber 60 jaar werden, gaf hij voor het eerst verscheidene interviews. Hij woonde in een wat onderkomen bungalow in de bossen van Nijlen, en hield zich er alleen nog bezig met zijn hobby, de elektrotechniek. Pom gaf toe dat er na het overlijden van zijn levensgezellin Mieke niet veel meer van hem overbleef. Jozef van Hove wou niets liever dan bij “zijn Mieke” te zijn. “Ik hoop dat dit mijn laatste jaar is”, klonk het in het interview in De Morgen. Pom overleed uiteindelijk vorige week vrijdag op 94-jarige leeftijd. Hij stierf in het rusthuis waar hij de laatste maand van zijn leven moest worden opgenomen en laat twee zonen, twee dochters, veertien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen na. (VRT)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.