25 jaar geleden had in de Gentse Bijloke het laatste Stadsconcert van het seizoen plaats.

Het laatste Stadsconcert heeft met enige problemen te kampen gehad. Eerst en vooral diende het wegens « dringende engagementen » van het uitgenodigde BRTN-Filharmonisch Orkest met bijna een volledige maand te worden vervroegd, en bovendien onderging de programmatie enige wijzigingen.
Dit is niet echt te verwonderen aangezien het thema van dit concert, namelijk werk van hedendaagse Gentse componisten, niet eenvoudig te realiseren is. Zo werd de aangekondigde Goldoni-ouverture van Norbert Rosseau uiteindelijk vervangen door het symfonisch gedicht « Cyrano de Bergerac » van Robert Herberigs (bovenstaande foto, 1886-1974) met hoornist André Van Driessche in een solorol. Van Frank Nuyts stond ook nog niet vast welk werk zou worden gespeeld, om de eenvoudige reden dat het hier een creatie betrof. Dat werd dan uiteindelijk zijn tweede symfonie « Wal ».

Referentie
DSRG, Laatste Stadsconcert, Het Laatste Nieuws 29 april 1994

P.S. Ondertussen moet ik helaas melden dat André Van Driessche op 19 september 2014 is overleden. Hij was decennia lang eerste hoornsolo van het BRT-Filharmonisch Orkest , de voorloper van Brussels Philharmonic. Naast een indrukwekkende loopbaan als briljant orkestmusicus en een wereldwijd gevraagd solist, was André Van Driessche tevens tot ver buiten de grenzen bekend als een uitmuntend en uiterst gedreven pedagoog. Hij was professor aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij meerdere tientallen hoornisten opleidde tot schitterende solisten, aanvoerders van grote orkesten en toegewijde docenten. André Van Driessche was en is het boegbeeld van de Belgische hoornwereld. Hij droeg zijn discipline en onvoorwaardelijke liefde voor de muziek over op al zijn studenten. Hij maakte tientallen opnames voor de BRT en voor buitenlandse radiozenders, alsook meerdere CD-opnames, waaronder een met muziek van de genoemde Herberigs (bovenstaande foto), maar ook van Meulemans, De Jong en Van Eechaute. Hij laat een echtgenote, Mevr.Louise Van Dessel, en twee kinderen, Niels en Svenja Van Driessche, na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.