In april 2014 las ik “Het labyrint van Venetië” van Jonathan Holt. Het is het eerste deel van de zogenaamde “Carnivia Trilogie”. Bij mijn weten zijn deel twee en drie nog steeds niet verschenen, maar er wordt wel van uitgegaan dat dit een onvermijdelijkheid is.

Dat is het nadeel van al die boeken die in de nasleep van Dan Browns “Da Vinci Code” of (in dit geval beter toepasselijk) de Millenium Trilogie van Stieg Larsson zijn verschenen: er zit een enorme reclamemachine achter (Holt mag dan nog Engelse literatuur hebben gestudeerd, zijn core business is toch creative director bij het grootste reclamebureau in Engeland) en het literaire aspect van een boek (het mag dan nog een thriller zijn) wordt totaal verwaarloosd. Men mag al blij zijn als het “vlot geschreven” is.
En is “Het labyrint van Venetië” vlot geschreven? Jazeker, vooral in het begin heb ik het graag gelezen (in een vertaling van Lara Visser). Naarmate het verhaal zich afwikkelde en de actie toenam (een verfilming zit zeker in de pijplijn), nam mijn gretigheid merkwaardig genoeg af. Had ik het dan toch eerder op de nogal uitvoerige beschrijvingen van Venetië en de karakterisering van de hoofdpersonages begrepen i.p.v. op het verhaal zelf? Het ziet er zo naar uit.
Toch liet het verhaal zelf me niet helemaal onberoerd. Maar vooraleer ik daarover iets verklap, moet ik toch iets over de titel zeggen. Ga in het Engels niet op zoek naar “The labyrinth of Venice” of zoiets, want dat bestaat helemaal niet. De oorspronkelijke titel van het boek is “The Abomination” en die slaat op het feit dat de moord waarmee dergelijke boeken traditiegetrouw openen gepleegd is op een vrouwelijke priester. En “de abominatie” is dan precies het feit dat het slachtoffer in priestergewaden om de mis op te dragen is teruggevonden. Dat lijkt voor vele katholieke Italianen veel erger te zijn dan het feit dat ze vermoord is!
Maar goed, dit is enkel het vertrekpunt voor de gebruikelijke zoektocht naar de dader(s) die dan veel verder uitwaaiert dan in de realiteit zou gebeuren. Vandaar dat de Nederlandse titel eigenlijk beter is. Alhoewel die ook niet helemaal de lading dekt. Een groot stuk van het verhaal speelt zich immers buiten Venetië af, meer bepaald in Kroatië. En hier komen we op interessant terrein. De premisse van het boek is namelijk dat de NAVO de hand had in het etnische conflict dat er in het voormalige Joegoslavië is ontstaan na de val van het communisme. In een nawoord verontschuldigt de schrijver zich wel dat dit wellicht fictie is, maar dat hij toch een aantal aanwijzingen heeft dat dit wel eens juist kon zijn. Zo stelt hij in het boek b.v. de vraag hoe het kan dat de NAVO na het wegvallen van de “natuurlijke vijand” (het communisme) niet vanzelf is opgeheven, maar integendeel zijn macht nog heeft uitgebreid? De veronderstelling dat het aanwakkeren van etnische tegenstellingen in het voormalige Joegoslavië van Josip Broz Tito tot doel had de NAVO een verlengd en versterkt leven op te leveren lijkt mijzelf nu toch ook weer niet zó ver gezocht. Zeker als men ziet dat deze volkeren onder Tito vredig met elkaar konden omgaan en dat er “gemixt” werd dat het een lieve lust was (dat kan men nu trouwens nog altijd vaststellen op… het Eurovisiesongfestival: zelfs in tijden dat men elkaar nog volop uitmoordde, gingen “the twelve points” altijd naar een zusternatie).
Maar ondanks dat plausibele en aantrekkelijke uitgangspunt sta ik toch niet te popelen om deel twee en drie van de Carnivia Trilogie te gaan lezen. Maar ik beweer ook niet dat ik ze niét zal lezen. Vat dat ongeveer mijn ambivalente houding tegenover dit boek samen?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.