Ter gelegenheid van het overlijden van drummer Gerald “Danny” Pepermans heb ik uit mijn geschiedenis van de Belpop dit fragment gelicht dat is geschreven door Piet Muys, de Nederlandse specialist van de instrumentale rock.
The Jokers waren begonnen met in het Nederlands te zingen, eerst (nog vóór ze platen begonnen op te nemen) was dit met als zanger Tim Visterin (die later een hit zou scoren met “De vogel”), nadien werd dat André van de Broeck. Die kende het volksliedje “Ik Zag Cecilia Komen” uit zijn studententijd en hij stelde voor om het te bewerken tot rocknummer. Tijdens optredens werd er geschaafd aan de arrangementen en het genoot steeds veel bijval van het aanwezige publiek in de “Kursal” op Sint Anneke van de ouders van ritmegitarist Jos “Jerry” Clauwers (*).
Muzikant en componist L.Maréchal, zat begin 1960 eens in de zaal en hoorde de groep bezig met hun “Cecilia Rock”. Het moet indruk op hem gemaakt hebben, want in zijn functie als talent-scout voor Philips werd door hem diezelfde avond nog een platencontract met The Jokers afgesloten. De opnamen vonden plaats in een tot studio omgebouwd theater te Brussel. “Cecilia Rock” werd na enkele mislukte takes in één keer op de band gezet. Voor de b-kant werd het nummer “Zet Die TV Af!” opgenomen. Deze song was geïnspireerd door het grote succes van “Kom Van Dat Dak Af” van Peter Koelewijn en zijn Rockets.
De Philips-single kwam in het voorjaar van 1960 in de platenwinkels en werd een daverend succes. De rockende versie van ‘Cecilia’ had blijkbaar nog steeds iets herkenbaars en aanstekelijks voor velen. Er gingen maar liefst 100.000 exemplaren van over de toonbank en het nummer stond maandenlang hoog in de Vlaamse hitparade genoteerd. Helaas voor The Jokers bestond het fenomeen “Gouden Plaat” toen nog niet.
De succesformule leek gevonden en voor hun opvolger werd in 1961 door de platenbazen van Philips besloten dat ze het aloude Hongaarse volkswijsje “Die Julishka Von Budapest” moesten opnemen, bewerkt door F.Raymond en G.Schwenn tot “Julishka”. Op de achterkant kwam “The Jokers’ Rock” een swingend eigen rocknummer. Als componisten kwamen de heren Willems en Cates op het label, die op die manier de Sabam-franken daarvoor konden opstrijken.
In 1962 was het weer een echt oud Vlaams liedje “Zeg Kwezelken Kunde Gij Dansen”, dat door de jongens van een modern rockjasje werd voorzien. Het verscheen als “Kwezelke” op de plaat met wederom een eigen nummer “Congo Rock”. Dit laatste nummer was enigszins afgekeken van The Cousins.
De laatste singles van The Jokers bereikten altijd nog zeer redelijke aantallen van pakweg van zo’n 30.000 tot 40.000 stuks, dit vanwege hun zeer grote populariteit in het Antwerpse. Hun fanclub telde in 1961 zo’n 600 leden, aldus een berichtje in een teenagerblad uit dat jaar en was gevestigd aan de Olmenlaan, Antwerpen-Strand (Linkeroever).
Medio 1962 verlieten zowel sologitarist François “Franky” de Boeck als zanger André van de Broeck de band. De zestienjarige Ronny Sigo kwam dan als sologitarist en zanger bij The Jokers. Sigo was gedebuteerd bij The Bonanzas, die bij mijn weten slechts één single hebben uitgebracht en dat was dan, nogal voor de hand liggend, het thema van het gelijknamige televisiefeuilleton. Dat was in 1961. Datzelfde jaar bracht Freddy Sunder trouwens ook zijn versie op de markt, samen met The Fender Boys.
Met Sigo als zanger werd “Manneke Twist” als laatste single voor Philips opgenomen. In de studio werd de groep bijgestaan door een saxofonist. Het andere nummer “Patokaan” is een oud Indonesisch volksliedje “Si Patokaan” (Menado, Celebes) en werd door de groep ook in het Maleis gezongen, al net zo onverstaanbaar als de hawaiian-achtige taal van The Cousins. In 1963 begonnen The Jokers aan hun opmars als een instrumentale groep van wereldformaat. Zij zouden nog lang in het – vooral Spaanse en Japanse – nightclub-circuit meedraaien.
Piet Muys
(*) Zanger-gitarist Jos Clauwers (°1942) leek zozeer op Elvis dat hij in augustus 1965 even voor Elvis moest spelen in de film “Double Trouble”. Die speelde zich op een bepaald moment immers in Damme, Brugge en Antwerpen af, maar je ziet van hier dat The King zich daarvoor zou verplaatsen! Paula Geerts verving tegenspeelster Annette Day.