Als laatste van de drie iconische Gentse torens kreeg nu ook de toren van de Sint-Baafskathedraal monumentverlichting conform het Gentse lichtplan. De toren en voorgevel zijn uitgerust met nieuwe, zuinige ledverlichting. Vanaf 20 april 2019 zal de nieuwe monumentverlichting elke avond branden van zonsondergang tot zonsopgang.

Na de restauratie van de toren van de Sint-Baafskathedraal, komt de nieuw verlichte toren nu ook ’s avonds volledig tot zijn recht. Zo zullen de drie Gentse torens (Sint-Baafskathedraal, Belfort, en Sint-Niklaaskerk) opnieuw samen verlicht worden als bakens voor de stad. Als enige 3 monumenten blijven die ook na middernacht en tot zonsopgang verlicht.

De nieuwe monumentverlichting is volledig uitgevoerd in led en zal in de toekomst veel energiekosten besparen. Deze ledverlichting is 70% zuiniger dan de oude verlichting en heeft, conform de andere verlichting van het lichtplan van de Stad Gent, een warme witte kleur. Het ontwerp hiervoor komt van het lichtontwerpbureau ‘Radiance 35’ uit Luik. De nieuwe monumentverlichting kostte 300.000 euro, waarvan de Kerkfabriek 80% betaalde (via de Provincie Oost-Vlaanderen) en de Stad Gent 20%. Fluvius bracht de monumentverlichting aan in opdracht van de Stad Gent. Bij de verdere restauratie van de kathedraal zal ook de rest van de kathedraal worden verlicht.

Een gedachte over “Sint-Baafskathedraal in ’t nieuw!

  1. Is het dak van de kathedraal geisoleerd? Zijn alle ramen en glasramen met dubbel glas? Neen? Dan zal het stadsbestuur die moeten onteigenen, afbreken en er appartementen zetten, zoals ze van plan zijn met de bescheiden huizen uit de 19de eeuwse gordel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.