De Italiaanse wielrenner Gianni Moscon (rechts op bovenstaande foto van Jean-Pierre Verstraete) viert vandaag zijn 25ste verjaardag.

Als belofte won Gianni Moscon (Trente, 20 april 1994) in 2014 de Piccolo Ronde van Lombardije, de Ronde van Lombardije voor beloften als lid van de Italiaanse jongerenclub Zalf Euromobil Désirée Fior. In een sprint met twee klopte hij Dylan Teuns. In 2015 werd hij in de Ronde van Vlaanderen voor beloften tweede achter Alexander Edmondson. Later dat jaar won hij het nationale beloftenkampioenschap op de weg, voor Davide Gabburo en Edward Ravasi, en werd hij tijdens het wereldkampioenschap vierde in de wegwedstrijd.
In 2016 werd hij aangeworven door team Sky en eindigde hij als derde in het eindklassement van de Internationale Wielerweek, achter winnaar Sergej Firsanov en Matteo Busato. In juni werd hij vierde op het nationale kampioenschap tijdrijden en vijfde in de wegrit.
In augustus 2016 behaalde Moscon zijn eerste profoverwinning door de Arctic Race of Norway te winnen. Tevens won hij in deze ronde een etappe en uiteraard ook het jongerenklassement.
In 2017 kwam bij bovendrijven in het klassieke voorjaar. Met een vijftiende plaats in de Ronde van Vlaanderen en een vijfde plaats in Parijs-Roubaix.
Op 28 april 2017 maakte Moscon tijdens een rit in de Ronde van Romandië naar verluidt racistische opmerkingen tegen de donkere Franse renner Kévin Reza. Moscon excuseerde zich daarvoor. Desondanks besloot zijn werkgever Team Sky op 1 mei 2017 om de Italiaan voor zes weken te schorsen.
Op 20 juni 2017 reageerde Moscon na zijn terugkeer na de schorsing in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. “Ik heb niet veel te vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik heb de straf geaccepteerd en een onderbreking genomen. Ik heb niemand vermoord en de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd, maar ik wil er liever niet meer over praten. Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega’s. Zij wisten dat het ridicuul was. Veel mensen hebben voor me gejuicht tijdens de wedstrijden. Ik heb niet het idee dat ik mijn reputatie opnieuw moet opbouwen. Veel mensen begrijpen me en hebben me niet aangevallen”, aldus de Italiaan. De UCI kondigde ook aan een onderzoek te starten naar de racistische uitingen van Moscon, maar ik denk niet dat dit er ooit van gekomen is. Alhoewel ikzelf uiteraard niet weet, wat er precies is gebeurd, vermoed ik dat het iets van dezelfde orde is als het voorbeeld dat ikzelf vaak geef. Als een voetbalspeler een vuile trap krijgt van een tegenspeler die toevallig een donkere huidskleur heeft, zal hij misschien wel “vuile zwarte” of zoiets roepen. Dat is niet erg beleefd, akkoord, maar racisme is het niet. Als die speler b.v. rood haar zou hebben gehad, dan had hij wel “vuile rosse” of zo geroepen. Nogmaals, erg stichtelijk is het allemaal niet,
maar men moet er ook niet te zwaar aan tillen. Erger is wel dat omdat een andere FdJ-renner, de Zwitser Sébastien Reichenbach, verhaal ging halen bij de Italiaan, deze de Zwitser ten val zou hebben gebracht tijdens Tre Valle Varesine. Hij werd hiervoor achteraf niet gestraft bij gebrek aan bewijs.
Later vernam ik ook dat hij uiteindelijk uit de uitslag van het wereldkampioenschap is geschrapt. Nochtans lag hij op een bepaald moment in winnende positie. Dat was na een incident met een toch wel heel lange “bidon collé”. Daarom sta ik net als commentator Karsten Kroon dubbel tegenover deze sanctie. Ze was uiteraard terecht, maar hij had onmiddellijk uit koers dienen te worden genomen. Nu kon hij echter verder rijden en de wedstrijd beïnvloeden. En stel dat hij wereldkampioen was geworden? Wat dan?
In de Tour van 2018 werd hij wel officieel uit koers gezet wegens “uitzonderlijk zware agressie”. Het incident gaat om een uit de hand gelopen woordenwisseling vlak na de start in Millau tussen Gianni Moscon en Elie Gesbert, een renner van Fortuneo. De Italiaan hield daarbij zijn handen niet aan het stuur en deelde zelfs een rake klap uit. De ploegleiding heeft nog proberen de jury te overtuigen maar die legde de argumenten van Team Sky naast zich neer. Vroeger had Sky verklaard Moscon uit de ploeg te stoten indien dergelijke incidenten zich nog zouden voordoen, maar nu klinkt het dus al helemaal anders…
In de Coppa Agostoni heeft Moscon geantwoord met de pedalen na zijn schorsing. De Italiaan was na 200 kilometer de beste in de Italiaanse eendagskoers. De beslissing viel op 50 kilometer van het einde, toen Moscon en Caruso naar de laatste vluchter Madrazo reden. Enkel Taaramäe kon de kloof nog dichten. Moscon en Taaramaë gooiden hierna de twee anderen overboord. In de sprint was de Est geen partij voor Moscon.
Daarna heeft hij de 90e Ronde van Toscane (2.1) gewonnen, dit jaar opnieuw herleid tot een eendagswedstrijd. Op het prachtige maar loodzware parcours werd de finale gekleurd door drie toppers: de Fransman Romain Bardet en de Italianen Gianni Moscon en Domenico Pozzovivo. In de sprint haalde Moscon het nipt van Bardet, Pozzovivo werd derde. Moscon deed zo nog wat extra vertrouwen op met het oog op het WK in het Oostenrijkse Innsbruck van eind deze maand. Na zijn succesvolle rentree uit schorsing was hij door bondscoach Davide Cassani immers aangeduid als enige kopman van de Italiaanse ploeg. En hij wàs op de afspraak, alleen kraakte hij op het zwaarste stuk van de slotklim, zodat hij amper net een top vijf plaats behaalde.
Het Italiaanse woelwater van Team Sky won daarna de koninginnenrit in de Chinese Ronde van Guangxi (WorldTour) en nam zo meteen een flinke optie op de eindzege, die hij inderdaad niet meer zou afstaan.
foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.