De Britse zanger Marty Wilde viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Hij werd geboren als Reginald Leonard Smith in Londen en werd ontdekt door muziekmanager Larry Parnes, die hem contracteerde en voor hem de artiestennaam Marty Wilde bedacht. Larry Parnes had er immers een handje van weg om artiestennamen te bedenken met seksuele connotaties: zo waren er naast Marty Wilde ook nog Billy Fury, Vince Eager, Georgie Fame en Duffy Power…
Veel van zijn hits waren covers van Amerikaanse successen (“Endless Sleep” was oorspronkelijk uitgevoerd door Jody Reynolds, “Donna” door Ritchie Valens, “A Teenager In Love” door Dion and the Belmonts en “Sea Of Love” door Phil Phillips). Zijn begeleidingsband waren The Wildcats, met als sologitarist de fameuze Big Jim Sullivan. Andere leden van zijn band in de beginperiode waren Brian Bennett die in 1961 Tony Meehan als drummer bij The Shadows verving en bassist Brian Locking die Jet Harris verving bij The Shadows in 1962.
Wilde had in Engeland geen hitparade-succes meer na 1962, maar in bij ons had hij in 1968 zijn eerste en enige hit, de novelty-song “Abergavenny”. Ook werd hij, samen met liedjesschrijver Ronnie Scott, bekend als songschrijver van “Jesamine” (1968, een groot succes voor eendagsvlieg The Casuals) en van “I’m A Tiger” (1968) van Lulu. Voor Status Quo’s debuutalbum “Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo” (1968) schreef het duo drie nummers waaronder het hitje “Ice in the sun”. Hij was ook schrijver en producer voor zijn dochter Kim Wilde in de jaren 81-84, zoals voor “Kids in America” (1981). Zijn zoon Ricky Wilde werd ook een bekende naam in de muziekindustrie: hij is zowel liedjesschrijver, muzikant als platenproducent.
Zoals veel van zijn tijdgenoten treedt hij nog geregeld op in het nostalgische circuit in Engeland. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.