Multitalent Lieven Debrauwer (foto Paul Van Welden via Wikiportret) viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Je kent hem misschien nog wel als de langharige West-Vlaamse regisseur die een prijs won in Cannes met de ontroerende langspeelfilm ‘Pauline en Paulette’, gespeeld door Dora Van der Groen en Ann Petersen. In 2002 ontving Debrauwer de Louis Paul Boonprijs. Zijn tweede langspeelfilm ‘Confituur’ opende de Giornate degli Autori op het Filmfestival van Venetië in 2004 en sloot het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent af als officiële slotfilm. In 2011 kwam zijn derde bioscoopfilm uit, de documentaire ‘Sharkwise’ over avonturier Marc Sluszny met de stem van Martin Sheen.
Je kan je natuurlijk afvragen wat hij als jongetje dat opgroeide in een dorpscafé eigenlijk ècht wou doen. Zo studeerde hij fotografie en trok hij naar Lourdes voor zijn eindwerk. En muziek is ook belangrijk, zo bracht hij in 2011 samen met Marc Maes, die hem op piano begeleidde, een tweede CD met cabaretliedjes uit onder de welluidende titel ‘De Koning van Lombardije‘. Hun eerste CD ‘Doodgewoon Crazy’ uit 1998 is nu een collector’s item. Hij toerde daarna door Vlaanderen met de avondvullende programma’s ‘Kluts’, ‘Eindelijk Zwanger‘ en ‘Leute’ en doet daarnaast nog zoveel meer.
In het theater regisseerde hij in 2002 ‘Let’s Do It’ (voor musicalafdeling van Koninklijk ballet van Vlaanderen), in 2009 ‘La Musica Deuxième’ naar Marguerite Duras (voor Theater aan de Stroom), in 2010 ‘Into The Woods’ van Stephen Sondheim (voor Conservatorium Brussel), in 2011 ‘Kat op een heet zinken dak’ van Tenessee Williams (voor Theater aan de Stroom), nog in 2011 ‘Basta Diva’, samen met Françoise Vanhecke, en in 2013 ‘Evita’van Andrew Lloyd Webber, gevolgd in 2015 door ‘Jekyll & Hyde’ van Frank Wildhorn, telkens voor Bohemian Productions.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.