Tachtig jaar geleden verscheen “The grapes of wrath”, de beroemde roman van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck.

Het verhaal van “The Grapes of Wrath” (in het Nederlands: “De druiven der gramschap”) speelt zich af tijdens de Grote Depressie, de periode van grote werkloosheid in de Verenigde Staten als gevolg van de beurscrash van Wall Street in 1929. In de zuidwestelijke staten (Oklahoma, Kansas en Arkansas) was er ook nog eens de zogeheten Dust Bowl: een periode van grote droogte, jarenlang viel er geen regen. Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen hun land verlaten en zochten hun geluk in Californië.
De hoofdpersonen in het boek zijn de leden van de familie Joad uit Oklahoma. Ze zijn pachtboeren. Door de grote droogte zijn ze gedwongen om Oklahoma te verlaten. Met een truck verlaten ze Oklahoma en rijden duizenden kilometers over de befaamde Route 66 naar Californië, waar het naar zeggen veel beter is.
“De Druiven der Gramschap” wordt algemeen beschouwd als behorend tot de wereldliteratuur en werd in 1999 opgenomen in zowel Le Mondes verkiezing van de 100 beste boeken van de eeuw als Modern Library’s lijst van 100 Beste Romans. Ook in de Britse Big Read-verkiezing van 2002 werd het boek gekozen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.