Jan Kuijken is een zoon van Wieland die in een rockgroep een elektrische cello bespeelt, die werd gemaakt door zijn broer Filip.

JAN KUIJKEN (°1964) studeerde als telg uit een muzikale familie cello en piano aan de muziekacademie in Asse. Hij speelde al in de meest uiteenlopende projecten: Urbanised (Luk Mishalle, Trevor Watts), Fukkeduk, Variations on a Love Supreme (Fabrizio Cassol, Kris Defoort), Aliceʼs 5 Moons (Nicolas Thys), Daniel Schell & Karo (op het Made to Mesure-label), Passages (Kris Defoort) …
Jan Kuijken componeerde twee strijkkwartetten. Hij schreef o.a. de muziek voor drie dansvoorstellingen van Karine Ponties en de Afscheidssymfonie voor het Oxalys ensemble. In 1992 ontving hij “Le Grand Prix International de Vidéo-danse”(Parijs) voor zijn muziek van de dansvideo Tristitia.
In 2000 schreef hij in opdracht van het Ictus ensemble een partituur voor hun Silent Movies – programma. Sinds 2008 werkt Jan Kuijken geregeld samen met de Nederlands actrice en theatermaakster Marlies Heuer met wie hij drie voorstellingen maakte (Dubbelconcertino, Szymborska! en Happy Days) en met wie de komende jaren nog twee nieuwe projecten op stapel staan.
Sinds 2000 is hij componist in residentie bij LOD muziektheater. In het seizoen 2001-2002 tekende hij voor “De Overstroming”, een muziektheaterproductie naar een tekst van Peter Handke. Zijn zoektocht naar verwevenheid tussen woord en muziek komt verder tot uiting in de dramatische concerten die Jan Kuijken en Josse De Pauw samen maakten, namelijk Die Siel van die Mier (2004) en Liefde/zijn handen (2007).
Kuijkens volgende LODproductie “Hoeveel jaren telt november” vormde een ontmoeting tussen installatie, poëzie, muziek en video en in april 2011 realiseerde hij opnieuw in samenwerking met Josse De Pauw “De Gehangenen”. In 2014 ging hun laatste nieuwe samenwerking HUIS in première. De Pauw werkt sinds 2016 aan zijn trilogie, Jan Kuijken zal het derde deel van dit drieluik componeren. Het eerste deel, De Helden, ging in februari 2017 in première. (Het Muziek Lod)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.