Het is vandaag al 85 jaar geleden dat de Engelse acteur en theaterproducer Gerald du Maurier is overleden aan darmkanker.

Gerald Hubert Edward Busson du Maurier was an English actor and manager. He was the son of the author George du Maurier and brother of Sylvia Llewelyn Davies. During 1902, he married the actress Muriel Beaumont with whom he had three daughters: writers Angela du Maurier (1904–2002) and Daphne du Maurier (1907–1989), and painter Jeanne du Maurier (1911–1996).
His popularity was due to his subtle and naturalistic acting: a “delicately realistic style of acting that sought to suggest rather than to state the deeper emotions” [Encyclopedia Britannica]. His Times obituary said of his career: “His parentage assured him of engagements in the best of company to begin with; but it was his own talent that took advantage of them.”
A Freemason, he joined the Green Room Lodge No.2957 on 4 November 1904, an actors’ lodge which included Leedham Bantock, Fred Terry and George Grossmith Jr. among its members. Allemaal illustere onbekenden voor mij. [Wikipedia]
Gerald du Maurier was ook de eerste kapitein Hook, wat niet helemaal te verwonderen was, want hij was dus de broer van Sylvia Llewelyn (1866-1910), de moeder van de vijf kinderen die James M.Barrie inspireerden bij het schrijven van het stuk. De eerste Peter Pan was trouwens Nina Boucicault (1867-1950), de zus van zijn confrater Dion Boucicault, die in de archieven Dion Boucicault jr. (1859-1929) wordt genoemd, want ze zijn beiden kinderen van Dion Boucicault sr. (1822-1890), eveneens een acteur. Het feit dat Peter Pan traditioneel door een meisje wordt gespeeld, heeft natuurlijk te maken met een praktisch gegeven: als het een jongen was, moesten de andere spelers immers nóg jonger zijn. Toch is dit geen “vondst” van Barrie, maar van zijn Amerikaanse manager Charles Frohman (die later zou omkomen toen hij met de Lusitania op weg was naar Engeland) omdat deze zijn protégée Maude Adams per se in die rol wilde, ook al zou de Amerikaanse première bijna een jaar (6/11/1905) na de Engelse (27/12/1904) plaatsvinden. Maude Adams zou de rol overigens twintig jaar lang spelen! Een andere bekende Peter Pan is Mia Farrow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.