Het is vandaag ook al twintig jaar geleden dat de Britse acteur en zanger Anthony Newley is overleden.

Newley achieved success as a performer in such diverse fields as rock’n’roll and stage and screen acting. Zo was hij o.m. te zien in “Fire down below” van John Parrish in 1957.

As a recording artist he enjoyed a dozen Top 40 entries on the UK Singles Chart between 1959 and 1962, including two number one hits. Newley wou als acteur in het popwereldje de geest van de “Nouvelle Vague” overbrengen. Newley was ook de eerste om “veramerikaanst Engels” te gebruiken, wat amper enkele jaren later werd gepopulariseerd door The Beatles en andere zogenaamde beatgroepen.
With songwriting partner Leslie Bricusse (*), Newley penned “Feeling Good”, which was popularised by Nina Simone and covered by many other artists, as well as the title song of 1964 film “Goldfinger” (along with John Barry). Bricusse and Newley received an Academy Award nomination for the film score of “Willy Wonka & the Chocolate Factory” (1971).
The Guinness Book of British Hit Singles & Albums described Newley as “among the most innovative UK acts of the early rock years before moving into musicals and cabaret”. [Wikipedia]

(*) Voor zover ik kon nagaan, was het enkel een zakelijke relatie. Newley had wel een affaire met Diana Dors, het Engelse antwoord op Marilyn Monroe.

Een gedachte over “Anthony Newley (1931-1999)

  1. Anthony trouwde een eerste maal met Ann Lynn in 1956. In 1963 scheidde hij en hertrouwde datzelfde jaar met Joan Collins, die toen nog een gewone starlet was. Newley’s samenwerking met Leslie Bricusse was louter zakelijk. Opnieuw scheidde hij van Collins in 1971 om weer in het huwelijk te treden met een airhostess Dareth Rich….om opnieuw te scheiden. Hij was van oordeel dat je geen privé-leven kunt opbouwen als ge actief zijt in de showbusiness, en daarom ging hij dan maar terug inwonen bij zijn moeder tot aan zijn dood.
    Hij had bij zijn 3 vrouwen samen 5 kinderen en daarnaast nog een buitenechtelijke dochter Polly bij Anneke Wills, die nooit geweten heeft wie haar vader was omdat ze voortijdig kwam te overlijden in een auto-ongeluk. Newley heeft ook een korte relatie gehad met Diana Dors in 1948, dus voor zijn eerste huwelijk. Deze relatie ontstond tijdens de opname van de film A Boy, a Girl and a Bike, waarin ze beiden optraden.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.