In april 1974 regisseerde Hugo in het NTG “Het recht van de sterkste”, de toneelbewerking door Jan Christiaens van de gelijknamige roman van Cyriel Buysse. Ikzelf heb het stuk op televisie gezien (dergelijke captaties moeten we nu ontberen), maar ik herinner me er niet veel meer van. Niets eigenlijk. Als ik echter op de recensie van Mark Vlaeminck in De Standaard van 16 april 1974 moet afgaan, was het geen groot succes. De titel “vervelende Buysse-smartlap” zegt reeds meer dan voldoende, maar ik geef u toch ook nog zijn slot mee: “Waarom na de dood van Maria de wiedsters opnieuw ten tonele moeten verschijnen en nogmaals alles uitleggen, heb ik niet gesnapt. Tijdens de tweede voorstelling, zondagnamiddag, heeft het publiek geapplaudisseerd na de sterfscène! De mensen dachten (terecht) dat het afgelopen was. Alles was immers gezegd en toen kwam er nog eens een flauwe epiloog met veel verklaringen en goedkope pseudo-filosofie.”

“Noch de individuele vertolkingen die op een zeer hoog peil stonden, noch de sterke en beheerste regie van Hugo Van den Berghe hebben ‘Het recht van de sterkste’, een toneelbewerking door Jan Christiaens naar het werk van Cyriel Buysse kunnen redden. Wat het Nederlands Toneel Gent zaterdagavond als een wereldcreatie bracht was een vervelende smartlap.
‘Ik werk het liefst in opdracht, op een thema. Gebrek aan fantasie? Waarschijnlijk wel.’ Dit citaat heeft Jan Christiaens zelf in het programmaboekje geschreven. Het vraagteken is overbodig. ‘Het recht van de sterkste’ is ronduit een mager en schraal stuk.
In de hoofdrollen waren Els Magerman als Maria Beert en Jef Demedts als Balduk (foto) overtuigend. Zeer geloofwaardig waren in kleinere rollen Herman Coessens, Jenny Tanghe, Herman Bruggen, Cyriel Van Gent en vooral Jo De Meyere.
Maar ’t mocht allemaal niet baten: de dialogen zijn zo lullig en de dramatische opbouw zo zwak dat ‘Het recht van de sterkste’ nog slechts een flets en verwaterd afkooksel is van de naturalistische oerkrachten die in het werk van Buysse te vinden zijn.”

Referentie
Mark Vlaeminck, Vervelende Buysse-smartlap in NTG, De Standaard, 16 april 1974.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.