Fons Mariën las “Christian slaves, Muslim masters” van Robert C.Davis.

De ondertitel van deze historische studie luidt: ‘White Slavery in the Mediterranean, The Barbary Coast, and Italy, 1500-1800′. De auteur is professor geschiedenis aan de Ohio State University. Het onderwerp van deze studie is de weinig bekende geschiedenis van de Barbarijse zeerovers. In een periode van ongeveer drie eeuwen maakten die zeerovers de Middellandse zee en de kusten van landen als Italië, Frankrijk en Spanje onveilig. Ook opereerden ze soms veel noordelijker. Het ging hen erom slaven te maken van christenen, die werden dan vervoerd naar slavenmarkten in Noord-Afrika, met name in steden als Algiers, Tripoli en Tunis om slechts de bekendste te noemen. De slaven, mannen en vrouwen, werden dan verkocht, hetzij aan de lokale Turkse heersers, hetzij aan particulieren. Deze slavernij was geen beperkte aangelegenheid. Door diverse bronnen naast elkaar te leggen besluit de auteur dat het minstens om 1 miljoen tot 1,25 miljoen blanke slaven ging in die drie eeuwen.
Robert C. Davis heeft nauwgezet werk gemaakt van deze studie en put uit talrijke bronnen, ook ooggetuigenverslagen van ex-slaven die opnieuw in de christelijke wereld terecht kwamen. Eén zo’n verslag is van Pierre Dan uit de zeventiende eeuw, een boek dat geïllustreerd werd door gravures waarvan er een aantal in dit boek opgenomen zijn. In sommige gevallen werden slaven gehouden om in ruil voor een flinke som losgeld van familie weer vrijgelaten te worden. Het bekendste voorbeeld is dat van Cervantes, een verhaal dat merkwaardig genoeg niet in dit boek verteld wordt. In de meeste gevallen werden de slaven echter tewerkgesteld, en dat kon variëren van vrij licht werk (als dienstbode in een gezin) tot uitputtend en levensgevaarlijk werk: het ergst eraan toe waren de galeislaven die de schepen van de piraten al roeiend moesten voortbewegen.
Robert C. Davis verhaalt zowat alle aspecten van het leven van deze onfortuinlijke slaven: hun leven in een ‘bagno’ (een soort gevangenis waarin ze ’s nachts werden opgesloten), de karige maaltijden, de gebrekkige kleding, de vele lijfstraffen… Zijn beschrijvingen doen me denken aan beelden van de mensonwaardige omstandigheden waarin vandaag nog zwarte Afrikanen in Libië worden opgesloten. Ten slotte wijdt de auteur dan nog een deel aan de situatie van Italiaanse slachtoffers; Italië is immers zijn studiegebied als historicus. Er was mij al een en ander bekend over deze geschiedenis, maar dit boek is toch een ware eye-opener en mag voor mijn part ook in het Nederlands verschijnen.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.