Het is vandaag al 35 jaar geleden dat Sean Kelly zijn eerste Parijs-Roubaix heeft gewonnen. Lode De Pooter schreef er destijds over in de televisierubriek van De Rode Vaan.

Wij zitten volop in het klassieke wielerseizoen en de ene rechtstreekse koersreportage volgt de andere op. Nog maar pas was een incidentrijke Gent-Wevelgem (4-4) achter de rug of er kwam een boeiende Parijs-Roubaix (8-4) op de buis. En enkele dagen later was er al de Waalse Pijl (12-4). Met de Franse wedstrijd kwam ontegensprekelijk een van de mooiste wielerverslagen die ooit aangeboden werd op het scherm, zo niet dé beste. De Franse televisie bracht de eindstrijd (Bondue-Braun tegen Kelly-Rogiers) niet alleen op originele manier in beeld (kilometers lang werden de beide duo’s tegelijkertijd getoond, ook al streden zij op geruime afstand van mekaar) maar zij had daarnaast ook oog voor het verschrikkelijke decor waarin het spektakel zich afspeelde. Dat was nog eens (h)eerlijke sport ! Spijtig evenwel dat de BRT-verslaggever ter plaatse weer niet helemaal « mee » was. Hij herkende eerder moeizaam de renners. Hij herhaalde al te dikwijls zijn betoog dat dan nog overstemd werd door de luidspreker-aankondigingen in de velodroom van Roubaix. En hij doorspekte zijn uiteenzetting met een hoop gratis publiciteit voor de wielersponsors door hun namen voluit en hardop te vermelden. De groep Post, de groep Driessens, de groep De Kimpe, zij bestaan allemaal niet meer. Merknamen zijn nu troef. Is dat de nieuwe aanpak van de sportsectie ? Of enkel een voorsmaakje van wat het morgen met buisreclame gaat worden? (De Rode Vaan nr.16 van 1984)

De uitslag:

1. Sean KELLY (Irl) 265,5km in 7 uur 31’35”
2. Rudy Rogiers (Bel)
3. Alain Bondue (Fra) op 36″
4. Johan Van der Velde (Hol) 4’33”
5. Gregor Braun (All)
6. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) 6’16”
7. Jacques Hanegraaf (Hol)
8. Patrick Versluys (Bel)
9. Hennie Kuiper (Hol)
10. Rudy Matthijs (Bel) 8’28”

Twee jaar later zou Kelly opnieuw winnen, deze keer vóór Rudy Dhaenens, Adri Van der Poel en Ferdi Van den Haute.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.