Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Mechelse acteur Vic Moeremans is overleden.

Vic Moeremans verliet tijdens de oorlog de KNS voor het nieuw opgerichte Nieuwe Vlaamse Volkstoneel van Marcel Ameye, één van de leerlingen van Staf Bruggen. Alhoewel het zich niet weerspiegelde in de keuze van de stukken was dit wél het gezelschap van de D-Vlag. De acteurs, of alleszins toch Moeremans, waren zich daar niet van bewust, al is hij wel zo eerlijk om eraan toe te voegen: “Ik zeg niet dat ik het niet zou hebben gedaan als ik het wél geweten had.” Hetzelfde geldt trouwens voor de weigering om op te treden aan het Oostfront. Het betrof hier immers geen principieel verzet, ze waren gewoon bang. Op vraag van Staf Bruggen werd de naam nadien overigens veranderd in Volkstoneel. Moeremans werd na de oorlog tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld, die hij ook heeft uitgezeten. Zijn zoon Walter heeft de geschiedenis zelf op de scène gezet in één van de laatste scènes van “Belgische Cirque belge”.
Naast een drukke carrière als theateracteur was in hij Vlaanderen vooral bekend om zijn talloze rollen in films en tv-feuilletons voor de toenmalige BRT van 1959 tot 1994. Zijn bekendste rollen waren deze van Ome Ben in Johan en de Alverman, als boer Vermeulen in De Vlaschaard (waarmee hij in 1983 het Gouden Kalf voor de beste acteur won), als Isidoor de Mulder in De Paradijsvogels en Pukkel in Kapitein Zeppos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.