De Australische acteur Russell Crowe (foto Eva Rinaldi via Wikipedia) viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

Crowes ouders verzorgden de catering op Nieuw-Zeelandse filmsets en namen hun zoon vanaf jonge leeftijd mee naar de set. Op vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar SydneyAustralië, vandaar dat hij zichzelf een Australische acteur noemt, alhoewel hij officieel nog altijd de Nieuw-Zeelandse nationaliteit bezit.

Crowe richtte in 1992 samen met enkele vrienden de rockband 30 Odd Foot Of Grunts op. Crowe was de leadzanger en de gitarist. De band bracht drie albums uit maar is nooit een groot succes geworden.

Na onder meer te hebben gespeeld in enkele afleveringen van de Australische soapserie Neighbours kreeg hij begin jaren negentig enkele grote rollen in Australische films. Vooral het controversiële Romper Stomper, een film over Australische skinheads, zorgde voor grote internationale aandacht.

Sharon Stone haalde hem in 1995 naar Hollywood voor de film The Quick and the Dead. Twee jaar later brak hij definitief door in de moderne film noir L.A.Confidential. In 1999 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor The Insider. In 2000 had Crowe een relatie met actrice Meg Ryan, die hij ontmoette tijdens het opnames van Proof of Life.

Maar de film waarmee Crowe definitief zijn naam vestigde was Gladiator uit 2000 van Ridley Scott, een regisseur waarmee hij heel vaak zou samenwerken. De film was een groot succes bij zowel het publiek (hij bracht in Amerika alleen al meer dan 180 miljoen dollar op) als bij de critici, ondanks dat de film een historisch epos was, een filmgenre dat al sinds de jaren zestig geen successen meer had gekend. Uiteindelijk won de film onder meer de Academy Award voor Beste Film en de Academy Award voor Beste Acteur voor Crowe.

In 2001 toonde hij ook met ingetogener werk overweg te kunnen door voor de film A Beautiful Mind in de huid te kruipen van de schizofrene wiskundige John Forbes Nash. Crowe kreeg voor de rol zijn derde Oscarnominatie. In maart 2005 vertelde Crowe aan een tijdschrift dat de FBI voor de oscaruitreiking contact met hem had gezocht. De Islamitische terroristische organisatie Al Qaida zou immers plannen hebben om hem vlak voor de uitreiking te ontvoeren. Dit is later bevestigd door de FBI.

Op 7 april 2003 trouwde Crowe met de Australische zangeres en actrice Danielle Spencer, die hij al sinds 1989 kende. Ze hebben twee zoons: Charles Spencer Crowe (geboren op 21 december 2003) en Tennyson Spencer Crowe (geboren op 7 juli 2006). Nadat het echtpaar al vijf jaar gescheiden van elkaar leefde, werd het huwelijk uiteindelijk in april 2018 officieel ontbonden.

In 2003 werd Master and Commander: The Far Side of the World, een zeevaardersepos, uitgebracht. In 2005 werkte hij weer samen met Ron Howard (de regisseur van A Beautiful Mind) voor de boksfilm Cinderella Man.

Samen met Alan Doyle van de Canadese band Great Big Sea bracht Crowe in 2005 een album uit voor iTunes. Hij deed dit onder de artiestennaam Russ Le Roq.

In 2006 werkte hij opnieuw samen met Ridley Scott in “A good year”, gebaseerd op het boek van Peter Mayle. Zijn tegenspeelster was Marion Cotillard. In 2010 was er “Robin Hood”, opnieuw in de versie van Ridley Scott. De oorspronkelijke titel zou Nottingham luiden, maar door scriptproblemen werd de titel Robin Hood aangenomen. De plot van het verhaal zou draaien rond de liefdesdriehoek tussen Robin Hood, Lady Marian en de sheriff van Nottingham. Dit keer zou de sheriff van Nottingham in een wat minder kwaad daglicht worden gebracht en meer als hoofdpersoon naar voren worden geschoven, en worden de meer donkere kanten van Robin Hood oftewel Robin van Loxley belicht. Dit was oorspronkelijk het verhaal voordat de film in productie zou gaan. Russel Crowe (met zijn 45 jaar de oudste Robin Hood ooit) kon zich telkens niet echt vinden in het script waardoor het filmen steeds meer vertragingen opliep. Nochtans was de oorspronkelijke titel een betere keuze want de film, waarmee het Filmfestival van Cannes van 2010 werd geopend, baseert zich enkel op het begin van de legende. Het mag duidelijk zijn dat een sequel voor de hand lag, maar die is er nooit gekomen omdat de film het erg slecht deed bij de box office.

Het is eind 12e eeuw in Engeland, wanneer Robin Longstride, een boogschutter, terugkeert van de Derde Kruistocht (Russell Crowe). Na de dood van Richard Leeuwenhart (Danny Huston) tijdens een gevecht in Châlus bij Limoges (Frankrijk), op 6 april 1199, willen Robin en drie andere soldaten (Will Scarlet, Little John en Alan A’Dayle) terugkeren naar hun vaderland, waar ze de afgelopen tien jaar niet meer geweest zijn. Tijdens hun terugkeer naar huis komen ze in aanraking met een opgezette valstrik, gelegd voor de koninklijke garde, die op weg is om Richards kroon af te leveren in Engeland. Deze valstrik is opgezet door Sir Godfrey (Mark Strong), een Engelse ridder van Franse afkomst die een alliantie vormt met de koning van Frankrijk (Jonathan Zaccaï). Die had de orders gegeven om koning Richard te vermoorden. De mannen van Godfrey brengen deze garde vervolgens om het leven, maar worden onverwachts onderbroken door Robin en zijn mensen. De Franse koning ontdekt dan dat Robin en zijn gevolg Godfrey te vlug af zijn, en Robins mannen maken vervolgens plannen om zich te vermommen als de koninklijke garde en de kroon van Richard met zich mee te nemen en zo naar het schip (bij Calais) te gaan die voor de oorspronkelijke garde is bedoeld. Voordat ze de plek van het onheil verlaten belooft Robin aan een stervende ridder, genaamd Robert Loxley (Douglas Hodge), om zijn zwaard terug te brengen naar Nottingham en het aan zijn vader (Max von Sydow) te geven.

Wanneer de mannen arriveren in Engeland wordt Robin (die zich intussen de identiteit van Robert Loxley heeft aangenomen) verkozen om de koninklijke familie in te lichten over de dood van de koning. Daarna is hij getuige bij de benoeming van koning John (Oscar Isaac), die de jongere broer is van de recent overleden Richard. De arrogante koning neemt vervolgens een drastisch besluit. Hij toont geen medelijden met zijn arme koninkrijk en eist keiharde belastingverhogingen door heel het land, en zendt Godfrey naar het noorden van Engeland met de opdracht om kracht te zetten achter de verhoogde belastingen. De onwetende koning John is zich er dan nog niet van bewust dat Godfrey een spion is van de Franse koning en dat hij zijn macht gebruikt om oproer en onrust te kweken in het voordeel van de Fransen. Daarbij gebruikt hij Franse troepen om een burgeroorlog te ontketenen in Engeland.

Intussen gaan Robin en zijn compagnons naar Nottingham, waar Sir Walter, Loxleys vader, hem vraagt de identiteit van zijn zoon aan te blijven houden om te voorkomen dat de familielanderijen in het bezit komen van het koninklijk domein. Lady Marion (Cate Blanchett), Loxleys weduwe, is in eerste instantie niet zo opgezet met Robins aanwezigheid, maar krijgt gevoelens wanneer hij buitgemaakte graankorrels terugbrengt om ze te kunnen planten om in de levensbehoefte van de plaatselijke burgers te voorzien.

Intussen hebben Godfreys acties de noordelijke baronnen verenigd, die uitmarcheren om koning John te ontmoeten en een getekend verdrag te eisen in een charter van rechten (Magna Carta). Koning John ziet eindelijk Godfreys verraad in en wetende dat hij zijn volk bij elkaar moet houden voor de aankomende invasie van de Franse koning, belooft de koning het charter te tekenen. Een gevecht volgt kort daarop, wanneer Godfrey bezig is met het plunderen van Nottingham. Hij wordt daarop verjaagd door Robin en de noordelijke baronnen. Vlak voor het gevecht werd Walter gedood door Godfrey.

Later volgt de invasie aan de Engelse zuidkust van de Franse troepen, die zich onverwacht geconfronteerd zien met het Engelse leger. Gedurende de strijd weet Robin zijn rivaal Godfrey met een pijlschot te doden. Na de succesvolle veldslag trekt koning John zijn belofte terug over het ondertekenen van het charter van recht. Hij verbrandt het document voor het aanzicht van het aanwezige publiek en verklaart Robin tot vrijbuiter. Als reactie hierop vertrekt Robin naar Sherwood Forest met Lady Marion en vrienden om zo de vrijbuiters van Sherwood Forest te vormen. De Magna Carta Libertatum (Grote Oorkonde van de Vrijheid) van de Engelse koning Jan zonder Land zal er dan ook pas komen op 15 juni 1215. One of the twenty-five Magna Carta Barons was nobleman William Marshal, 2nd Earl of Pembroke, son of William Marshal, 1st Earl of Pembroke, the character played by William Hurt. De Magna Carta en de daarin vastgelegde regels zijn uniek, omdat voor het eerst de absolute macht van een koning gereguleerd wordt. (Wikipedia)

En wat vond ik er nu zelf van? Sommige vondsten (Robin die zich uitgeeft voor Robert Loxley, het erbij betrekken van de Magna Carta) kon ik appreciëren, maar voor de rest kon ik er noch warm noch koud van worden. De liefdeshistorie tussen Robin en Marion was alleszins zeer onderbelicht en kreunde onder politieke inzichten van de 21ste eeuw (Marion die meevecht aan het front b.v.). En verder moet ik, als ik een Franse helm zie die boven de kantelen van een kasteel uitkomt, altijd onwillekeurig denken aan die fameuze passage uit “Monty Python and the Holy Grail”, zodat ik nauwelijks mijn lach kan inhouden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.