De Australische acteur Russell Crowe (foto Eva Rinaldi via Wikipedia) viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

Crowes ouders verzorgden de catering op Nieuw-Zeelandse filmsets en namen hun zoon vanaf jonge leeftijd mee naar de set. Op vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar SydneyAustralië, vandaar dat hij zichzelf een Australische acteur noemt, alhoewel hij officieel nog altijd de Nieuw-Zeelandse nationaliteit bezit.

Crowe richtte in 1992 samen met enkele vrienden de rockband 30 Odd Foot Of Grunts op. Crowe was de leadzanger en de gitarist. De band bracht drie albums uit maar is nooit een groot succes geworden.

Na onder meer te hebben gespeeld in enkele afleveringen van de Australische soapserie Neighbours kreeg hij begin jaren negentig enkele grote rollen in Australische films. Vooral het controversiële Romper Stomper, een film over Australische skinheads, zorgde voor grote internationale aandacht.

Sharon Stone haalde hem in 1995 naar Hollywood voor de film The Quick and the Dead. Twee jaar later brak hij definitief door in de moderne film noir L.A.Confidential. In 1999 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor The Insider. In 2000 had Crowe een relatie met actrice Meg Ryan, die hij ontmoette tijdens het opnames van Proof of Life.

Maar de film waarmee Crowe definitief zijn naam vestigde was Gladiator uit 2000 van Ridley Scott, een regisseur waarmee hij heel vaak zou samenwerken. De film was een groot succes bij zowel het publiek (hij bracht in Amerika alleen al meer dan 180 miljoen dollar op) als bij de critici, ondanks dat de film een historisch epos was, een filmgenre dat al sinds de jaren zestig geen successen meer had gekend. Uiteindelijk won de film onder meer de Academy Award voor Beste Film en de Academy Award voor Beste Acteur voor Crowe.

In 2001 toonde hij ook met ingetogener werk overweg te kunnen door voor de film A Beautiful Mind in de huid te kruipen van de schizofrene wiskundige John Forbes Nash. Crowe kreeg voor de rol zijn derde Oscarnominatie. In maart 2005 vertelde Crowe aan een tijdschrift dat de FBI voor de oscaruitreiking contact met hem had gezocht. De Islamitische terroristische organisatie Al Qaida zou immers plannen hebben om hem vlak voor de uitreiking te ontvoeren. Dit is later bevestigd door de FBI.

Op 7 april 2003 trouwde Crowe met de Australische zangeres en actrice Danielle Spencer, die hij al sinds 1989 kende. Ze hebben twee zoons: Charles Spencer Crowe (geboren op 21 december 2003) en Tennyson Spencer Crowe (geboren op 7 juli 2006). Nadat het echtpaar al vijf jaar gescheiden van elkaar leefde, werd het huwelijk uiteindelijk in april 2018 officieel ontbonden.

In 2003 werd Master and Commander: The Far Side of the World, een zeevaardersepos, uitgebracht. In 2005 werkte hij weer samen met Ron Howard (de regisseur van A Beautiful Mind) voor de boksfilm Cinderella Man.

Samen met Alan Doyle van de Canadese band Great Big Sea bracht Crowe in 2005 een album uit voor iTunes. Hij deed dit onder de artiestennaam Russ Le Roq.

In 2006 werkte hij opnieuw samen met Ridley Scott in “A good year”, gebaseerd op het boek van Peter Mayle. Zijn tegenspeelster was Marion Cotillard. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.