Het zal morgen al 45 jaar geleden zijn dat de Zweedse popgroep Abba het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen met “Waterloo”. Het is ook de unieke keer dat dit opgefokte gebeuren inderdaad geschiedenis schrijft. Aan “Waterloo” zelf was dat nog niet te horen, want dat zal nog jaren lang als Eurovisie-cliché wat de uptempo-nummers betreft fungeren, maar later zullen Björn Ulvaeus en zijn baardige collega Benny Andersson toch een paar nummertjes bij elkaar pennen die door hun respectievelijke echtgenotes Agnet­ha Fältskog en Anni-Frid (Frida) Lyngstad de (pop)geschiedenis werden ingezongen.

Sinds enkele decennia is er wel een onverbiddelijke Abba-revival. Het is begonnen met de Australische film “Muriel’s wedding” en een eveneens uit Australië afkomstig nepgroepje dat zichzelf “Björn again” noemt. Dat alles mondde uit in de musical “Mamma Mia”, die alle hits van Abba binnen het keurslijf van een huis-, tuin- en keukenverhaaltje wringt (de Nederlandse versie is overigens van Martine Bijl). Na Stevie Winwood, Randy Newman, Pete Townsend en andere U2’s kon nu ook eender welke respectabele rockliefhebber zonder blikken of blozen verklaren dat hij “Dancing queen”, “The winner takes it all” of “On and on” eigenlijk wel goede num­mers vond…

3 gedachtes over “45 jaar geleden: Abba wint het Eurovisiesongfestival met “Waterloo”

 1. SCEPTICISME ? Jammer dat mensen met een “Dag Allemaal”-niveau een recensie mogen schrijven…ABBA staat met haar platenverkoop in de top 3 op wereldniveau, dus eigenlijk verklaart u honderden miljoenen mensen minder begaafd ? (Nee, u hoeft niet te antwoorden, de vraag is retorisch.)

  Like

  1. Ik doe het toch, al vraag ik me inderdaad af wààrom ik de moeite zou doen, maar bon…
   Ik citeer mezelf: “En wij besluiten: een praktisch gave elpee, niet historisch, niet baanbrekend, maar een catechismus voor artiesten wier ambities niet verder reiken dan het brengen van goede commerciële muziek.”
   Je vraagt je soms af wat mensen eigenlijk lezen in je teksten…

   Like

   1. Blijkbaar is de recensie waarover het juist gaat, hier ondertussen afgeknipt. Zeker niet om tegemoet te komen aan bovenstaande opmerking! Aan elk van de vier leden van Abba wijd ik een afzonderlijk artikel en tenminste in één daarvan is de recensie zeker opgenomen, als het al niet in alle vier is!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.