Morgen zal het ook al 25 jaar geleden zijn dat de Nederlandse wielrenner Cor Wals is overleden.

Cornelis Dirk Wals was een Nederlands wielrenner uit Den Haag, die in de jaren dertig een bekend zesdaagse-koppel vormde met Jan “Kanonbal” Pijnenburg. Van de 39 zesdaagsen die hij reed won hij er zeven. Driemaal werd hij Nederlands kampioen stayeren. In 1939 plaatste Wals zich voor de finale van het WK, die echter niet werd gereden wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens een wedstrijd in Amsterdam in 1941 vergooide Cor Wals in één klap de grote populariteit die hij had opgebouwd, door zich te kleden in een shirt met de runetekens van de SS en door een Hitler-groet te brengen. Bovenstaande foto komt van de Flickr-pagina van iemand die zich verschuilt achter het pseudoniem Letterlust. Het is dus ZIJN grootvader die de gangmaker was van Wals en niet de mijne uiteraard.
Wals bleek al een jaar lid te zijn van de Nederlandsche SS en trad later toe tot de Waffen-SS. Na zijn opleiding vocht hij aan het oostfront en daarna werd hij kampbewaarder.
Na de bevrijding werd Wals veroordeeld tot vijftien jaar gevangenis. Hij werd vervroegd vrijgelaten in 1952 en leidde een anoniem bestaan, tot hij in het nieuws kwam toen hij een relatie aanging met de weduwe van een andere Nederlandse wielrenner, Jan van Hout, die nota bene in het concentratiekamp Neuengamme was omgekomen. Door alle negatieve publiciteit die deze relatie veroorzaakte voelde Wals zich gedwongen het land te verlaten; in 1957 verhuisde hij naar Vlaanderen, meer bepaald naar Lommel, waar hij werkte als koopman in textiel. Op late leeftijd keerde hij terug naar Nederland, waar hij in 1994 overleed op 83-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.