Het is al vijftien jaar geleden dat Briek Schotte stierf precies op de dag dat de Ronde van Vlaanderen werd verreden. Hij kreeg een begrafenis in stijl. Hij werd de kerk binnen- en buitengedragen door acht wielergrootheden uit vier generaties, onder wie vier wereldkampioenen: Rik Van Looy, Benoni Beheyt, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Eric Leman, Seán Kelly en Frank Vandenbroucke.

Briek Schotte won in zijn lange carrière tweemaal de Ronde van Vlaanderen (1942 en 1948) waaraan hij twintig maal deelnam, en werd twee keer wereldkampioen (1948 en 1950). Hij nam ook viermaal deel aan de Ronde van Frankrijk (1947 tot 1950) waarin hij in 1948 tweede eindigde achter Gino Bartali. In 1946 won hij ook Parijs-Brussel (bovenstaande foto).
Door zijn hoekige, werkende stijl was Schotte het type-voorbeeld van de Flandrien. Hij werd de Laatste Flandrien genoemd. Een beeld van hem als wroetende renner siert het dorpsplein van Kanegem sinds 1997 (beeld van Jef Claerhout). In Desselgem, waar hij jarenlang woonde, werd een plein naar hem genoemd.
Na zijn actieve carrière als renner was hij nog een dertigtal jaar actief als ploegleider waar hij met zijn renners ook viermaal de Ronde van Vlaanderen won.
Een wielerwedstrijd, de GP Briek Schotte, wordt gereden in Desselgem, een deelgemeente van Waregem.
Zijn graf is terug te vinden op de begraafplaats van Waregem, de stad waarvan hij ook ereburger was. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.