Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Gentse componist, pianist, tekstschrijver en cabaretier Karel (Carolus) Willems, beter gekend als Harry Van der Noot, is overleden.

De kleine Karel bracht zijn jeugd door in de wijk Beestenmarkt-Spanjaardkasteel, nu gekend als de Sint-Baafsabdij-site. Hij kreeg privé-pianolessen en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium. Al van zijn achtste jaar af speelde hij toneelrollen in stukken van o.a. Nestor de Tière, Lodewijk Lievevrouw-Coopman… In 1930 werd hij pianobegeleider bij zang- en operettegroep “Multatuli” en begon hij te schrijven aan een eerste reeks liedjes. In 1935 stichtte hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten het “KASK-cabaret” waarvoor hij ook muziek en komische eenakters schreef. Van 1939 tot 1940 leidde hij het “Zandstuiverscabaret” in de periode van zijn legerdienst, mobilisatie, oorlog… Hij schreef teksten en muziek voor soldatenrevues die hij zelf regisseerde en waarin hij zelf meespeelde. Een tijd lang was hij (klassieke) pianobegeleider van violist Georges Maes, de dirigent van het Belgisch Kamerorkest. Tussen 1940 en 1944 had hij zijn eigen cabaretgroep Bigs’s Cabaret, een entertainmentgroep met een show-band, zangers, sketchen-acteurs… In 1945 sticht hij het kleinkunstcabaret “De Vrolijke Boot van Harry Van der Noot” met o.m. Mia Clein, Rik Vanderheyden, Fried Zuidweg… In het midden jaren zestig werkt hij samen met Gus Lajoie/Neirynck zowel aan de werktafel als op de Bühne. Uit die periode dateren gekende titels als “Schone Germaine”, “Café Chantant”, “Maar… da bankske op de Kouter”, “Het Schurrevel”, “Twee tootjes op uw kaken”, die later door diverse Gentse volksartiesten op scène en op geluidsdrager werden gebracht. Parallel met het kleinkunstgebeuren bleef Van der Noot betrokken bij toneelwerk, bij de Aloude Rederijkerskamer Sint-Agnete, ook bekend als de “Boomlooze Mande”. Hier werkte hij o.m. samen met Paul Cammermans, Jenny Tanghe, Willy Van Heesvelde… In 1964 schreef hij een toneelbewerking van de roman “Iseland-Iseland”. En in 1967-1968 toneelmuziek bij “Vijftig Miljoen” van Paul Berkenman en “De Ondernemingsraad” van Prosper De Smet. In 1971 was hij de componist van de musical “Bie-In, Bie-In” voor NTG op tekst van Paul Berkenman met in de hoofdrol Romain Deconinck. In dezelfde periode speelt Van der Noot een drietal seizoenen bij het Vlaamse Volkstoneel (De Drie Charels) van Roger Piers en eind de jaren zeventig bij het GAT (Gents Amusements Theater) ter gelegenheid van zijn Gentse Feesten-voorstellingen op het Sint-Pietersplein. Gekende titels uit die periode: zijn eigen “Op de Vrijdagsmarkt”, “Ezelswijsheid”, “De Klakke” (tekst en muziek)… “De Mammelokker” (tekst/muziek : Frans Bonne). In 1986 nam hij samen met Roger Berry de artistieke leiding voor de muziek van de langspeelplaat “Ja santé mijn ratse” op teksten van Freek Neirynck, uitgevoerd door diverse Gentse volksartiesten. In het laatste kwart van de 20e eeuw was hij één van de belangrijkste toondichters in de Gentse volksmuziek. Hij zette o.m. teksten van Paul Berkenman, Dirk Lajoie, Gus Lajoie, Freek Neirynck, Oswald Versyp… op muziek.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.