Men verwijt de hedendaagse muziek soms wel eens terecht dat ze zichzelf veel te ernstig neemt. Doch op 1 april 1994 bewijst Logos dat het ook anders kan. De Nederlandse sopraan Djoke Winkler Prins zingt dan immers nieuwe muziek met een knipoog.

Met zo’n naam kan dat ook moeilijk anders, zul je zeggen, maar Djoke is niet de eerste de beste. Zij heeft cursussen gevolgd bij Aafje Heynis, Rita Streich, Erik Werba, Dorothy Dorow en Elisabeth Soderstrom en was van 1979 tot 1982 verbonden aan de Nederlandse Opera Stichting, waar ze o.m. Pedro was in “Don Quichotte” van Massenet, miss Jessel in “The turn of the screw” van Britten, die Fliegende Prinzessin in de gelijknamige opera van Zimmerman en Dorinda in “Orlando” van Händel. Nadien stapte ze over naar de Stichting Kameropera Nederland waar ze zelfs de koningin van de nacht zong in “Die Zauberflöte”, Chlorinda in “Cenerentola” en miss Wordsworth in “Albert Herring” van Britten. Ook heeft zij “La voix humaine” van Francis Poulenc op haar repertoire staan. Daarmee zitten we dan al meer in de richting van de hedendaagse muziek, die ze o.m. reeds heeft vertolkt in composities van Schönberg en d’Amico. Sommige componisten hebben speciaal voor haar geschreven, o.a. Burkhardt Soll, van wie ze op 1 april werk zal vertolken. Ze wordt begeleid door de Amerikaanse pianist John Ferguson.

P.S. Tien jaar geleden schreef ik nog: “Ik ben helaas niet naar het concert zelf kunnen gaan en blijf dus nog altijd met de wrange (nou ja) nasmaak zitten dat Godfried Willem Raes mij hier volledig bij mijn pietje heeft gehad” maar vandaag stel ik dus vast dat er wel degelijk een sopraan bestaat met deze naam. Ook de bio komt helemaal overeen met die op het internet. Alleen klopt het nog altijd niet dat zij in Logos zou concerteren. Misschien zit de grap dan daarin: dat hij iemand met de naam “Djoke” op 1 april uitnodigt in zijn zaal, ook al zingt ze niet het gebruikelijke repertoire dat je in Logos mocht/mag verwachten?

Referentie
Ronny De Schepper, Hedendaagse muziek met knipoog, Het Laatste Nieuws, 1 april 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.