Zaterdagnamiddag bleken al verschillende ploegen uit het Interprovinciaal Kwistornooi Dendermonde aan vieren toe. De kwissers die op de finaledag niets meer te verliezen of te winnen hadden dachten al aan de ontvangst op het Dendermonde stadhuis of aan het eindpunt van deze zeventiende editie in het Gildenhuis. Maar voor andere ploegen was Baasrode nog erg belangrijk. Vooral in de hoogste reeks zou het knokken worden tot bij de laatste vraag. Knokken om de zege maar ook knokken om de zo gegeerde rubriekprijs Spanje. En natuurlijk waren er na afloop erg blije kwisgezichten maar ook echt ontgoochelde kwisfanaten.

‘Geschiedenis’ voor de Temse Kaaimannen
Elke reeks kreeg met de eerste Variavraag over Vlaamse gezegden en spreuken een weggevertje en de ploegen uit de eerste reeks waren ook erg tevreden over atleet Steve Ovett, over Maurice Chevalier en over SOS-tikker Samuel Morse. Harde noten werden echter gekraakt met filmmaker Robert Bressen, solo voor de Rode Vaan en met de geschiedenisvraag over Assoerbanipal, moeilijk naampje zeg, waar de Kaaimannen uit Temse nochtans de zege in de rubriek wisten veilig te stellen. Het zwaarst, en niet alleen in deze eerste reeks, sloeg de beeldende kunstvraag toe. Nergens Raoul De Keyzer en ook nergens het antwoord op de volgende reservevraag over de Dordrechtse kunstenaarsfamilie Cuyp… De klassieke muziek met componist Vincent d’indy kende ook al weinig aanhang maar Mikeno Wichelen haalde er dubbele Rospunten en meteen de rubriekprijs muziek. Spanje had in deze reeks erg weinig bewonderaars over. En nochtans Elche en Alcudia leken haalbaar, La Granja en Riofrio veel minder. Het waren tenslotte Kaaimannen Temse die het hoogst scoorden en in de eindstand naar een erg verdienstelijke 28ste plaats doorstootten. De Rode Vaan Brussel bewees in de reeks dat er echt wat meer in zit voor deze nieuwkomer. Averechts uit Sint-Gillis kon de plaatselijke cavalcade in met de rode lantaarn.
Honky Tonk op de solotoer
Erg sterk presteerden dit jaar de Dendermondse Honky Tonkers met in hun midden een traag herstellende Mark De Backer. In Baasrode slaagden de jazzy-kwissers erin twee solorossen binnen te halen en zo stelden ze meteen de reeksoverwinning veilig. Solo-antwoorden waren er voor de Franse aktrice Beatrice Romand en voor de klassieke komponist Heinrich Isaac. Verder leek reeks twee makkelijker maar het feit dat hier toch hoger gekwoteerde kwisteams aan de tafeltjes zaten zal daar ook wel niet vreemd aan geweest zijn. Weggevertjes leken opnieuw het gezegde: ‘een toontje lager zingen’, en dat deden aan het eind van de reeks de mannen van Mosaka die met amper zestien punten naar een voor een gewezen overwinnaar van het tornooi barslechte 32ste plaats tuimelde. Maar Mosaka wist toch nog net de vijf jaarabonnementen KVS Brussel voor de rubriek taalkennis en letterkunde in de wacht te slepen. Alleen Scarabee Sint-Niklaas leek naar het einde toe nog even in staat Honky Tonk te bedreigen maar de sympathieke Waaslanders moesten zich met de rubriekprijs beeldende kunst, kunstboeken van het Noordstarfonds en een ets van Arlette Van Hooymissen, tevreden stellen.
Opba wint reeks en de zeventiende editie
Spanning te snijden wanneer de topploegen aan hun laatste reeks begonnen. Er stond hier immers nog geweldig veel op het spel. De rubrieksprijs Spanje met de daaraan verbonden Spanje-reizen moest naar VAL-Buggenhout, naar ATB of naar Unaniem gaan en de eindzege van het prestigieuze tornooi werd bevochten door Opba en Wodeismedoade maar ook VAL kreeg van sommigen nog een waterkansje toegemeten.
Linkebeek zat al onmiddellijk op rozen met de dubbele punten op de gezegdenvraag, het klonk hen ‘als muziek in de oren’. Meteen zeker van de rubriekprijs varia. Het team Tiem kreeg van het Nieuwsblad vijf elektrische toestellen voor de rubriekprijs aktualiteit en de proefbuistweeling Sara en Ann hielpen hen daaraan. Mary Decker, Ceulemans en Dielis waren de te herkennen sportfiguren, AS Rieme haalde er zes punten bij; net als de Boomse Onnefretters trouwens die meteen ook de rubriekprijs sport binnenrijfden.
De filmvraag over Tavernier was de makkelijkste van de vijfde ronde en de filmfanaten van Links en van Quizmasters hadden later schiftingsvragen nodig om uiteindelijk de rubriekprijs hier aan de Ninoofse Kwismasters te laten. De strijd om de eindzege bleef ondertussen erg spannend. Wodeismedoade haalde vier punten op de verkeersvraag, ook goed voor de rubriekprijs, maar moest andere antwoorden onbegrijpelijk schuldig blijven. Zoals Tavernier, zoals de Abbassieden, zoals zelfs Lale Anderson en motorbouwer Carl Benz. Opba haalde die hindernissen allemaal en werd de grote triomfator van de zeventiende editie van het Dendermonde Tornooi. Maar evenveel belangstelling bleef er voor de rubriek Spanje waar iedereen schiftingen verwachtte nadat de drie ploegen zonder moeite de Torre de la Calahorra en de Medina Azahara hadden gehaald. Maar de laatste Spanjevraag uit het tornooi loste alle twijfels, op. VAL miste volledig, Unaniem gedeeltelijk op Sauria en Saturio. ATB. de Natuurvrienden met Pierre Caudron, Anny De Kinder, Hubert Van Dender, Erna Saeys en Wolfgang-Julien Verschueren haalden de vijf Spanjereizen binnen. Vreugde in dat kamp, diepe ontgoocheling vooral bij de Buggenhoutenaren van George Eraly. Ondertussen hadden Opba en de Ninoofse Kwismasters de 33 punten bereikt en amper was de laatste vraag beantwoord of daar was ex-teamleider Marc De Bie die de Opba-ploeg geluk wou wensen. Een nieuwe ploeg inderdaad met naast Willy De Ridder, Louis Aelbrecht en Gilbert De Block nu ook Robert Impens en Ivan De Coninck uit Wichelen als kwissers.
Nog meer dan in het verleden waren de reakties van de kwisfanaten over het hele Dendermondse kwisgebeuren bijzonder lovend. De organisatie, het prijzenpakket, de sfeer, … alles leek over de hele lijn erg meegevallen. Dat kwam ook goed tot uiting tijdens de ontvangst op het Stadhuis waar ook de grote geklopten van de laatste dag lof over hadden voor de Vlaamse Club. Het Stadhuis waar trouwens ook dit jaar een bijzondere sfeer hing. Er was dan toch een Spaanse folkloregroep en dank zij Iberia, de Kaasmakers van Loo en de dienst voor afzet van land- en tuinbouwprodukten kon ook de traditionele receptie doorgaan. Naast burgemeester Cool, schepenen en gemeenteraadsleden viel ook de aanwezigheid van volksvertegenwoordiger Johan De Mol op. En verder had Gust De Ridder natuurlijk zijn lijstje van trouwe sponsors, de heer David van ASLK, de heer Claus van het Noordstarfonds, de heer De Schepper van Boeykens reizen, de heer Cooreman van Caves de France en dit jaar ook Dirk Mertens van Iberia Antwerpen, voor te stellen. De groep ‘Los Sevilianos’ bracht een half uur wervelende flamenco- en andere dansen op een werkelijk oersterk podium… Spanje op zijn best. En dan dus de prachtige kaaskompositie, overgoten met Spaanse Jumillawijn en misschien iets te zoete sherry. De organisatoren hadden het lastig iedereen tegen de klok van 21 uur uit de aula te werken. Het Gildenhuis wachtte… Daar kreeg men nog een massa prijsuitreikingen. Van de zaalkwissen, van de rubriekprijzen en tenslotte de proklamatie van de zeventiende editie van het Interprovinciaal Kwistornooi Dendermonde… een happy end van het grootste kwistornooi in Vlaanderen. Want dat blijft Dendermonde ook.
Rubriekprijzen voor:
Varia: Linkebeek
Aktualiteit: Tiem
Beeldende Kunst: Scarabee
Sport: Onnefretters
Film: Kwismasters Ninove
Geschiedenis: De Kaaimannen
Spanje: A.T.B.
Taalkennis: Mosaka
Muziek: Mikeno
Verkeerswetgeving: Wodeismedoade.
De eindstand 1984:
1. OPBA Opwijk/Baardegem 157 p., 2. Wodeismedoade 153 p., 3. Kwismasters Ninove 148 p., 4. Jonogroots 148, 5. Unaniem 147, 6. V.A.L. Buggenhout 147, 7. Onnefretters Boom 147, 8. Links 141, 9. ATB De Natuurvrienden 140, 10. Take it easy Berchem 140, 11. Linkebeek 138, 12. A.S. Rieme Evergem 135, 13. De Jonge Natuurvrienden 132, 14. Kokteel Lebbeke 131, 15. Volgend jaar beter 131, 16. Tiem 130, 17. De Wappers Antwerpen 125, 18. Honky Tonk 123, 19. Fiasco Aalst 121, 20. Viseo Mechelen 120, 21. Amabile Opwijk 119. 22. Scarabee Sint-Niklaas 116, 23. Meerhof Willebroek 116, 24. Sint Eduardusinstituut Merksem 116, 25. Certabo Mechelen 116, 26. Amado 113, 27. Schilbroek Schilde 111, 28. De Kaaimannen Temse 109, 29. De Rode Vaan Brussel 108, 30. K.W.B. Buggenhout 107, 31. Bumalob Buggenhout 104, 32. Mosaka Merchtem 103, 33. De Hovenier Antwerpen 102, 34. Jeugd zonder dak 100, 35. Men without Women Buggenhout 99, 36. Mikeno Wichelen 98, 37. De Compagnie Berlare 97, 38. Braaf en proper 95, 39. Hettefretters 93, 40. K.S.A. Jong Vlaanderen 90, 41. Pro Deo Brugge 88, 42. Femina Tielen 87, 43. De Pipo’s Wetteren 87, 44. Tajabad Berchem 85 p., 45. Hutsekluts Lebbeke 77, 46. De Rare Vogels Deurne 72 p., 47. ’t Hof Asse 70 en 48. Averechts 69 p.

Referentie
Hugo Aerts, Opba wint voor de vierde maal, ATB kan mee naar Spanje, De Voorpost 6 april 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.