De Duitse klarinettiste Sabine Meyer viert vandaag haar zestigste verjaardag…

Meyer begon met klarinetspelen op jonge leeftijd. Haar eerste leraar was haar vader, ook klarinettist. Ze studeerde bij Otto Hermann in Stuttgart en daarna bij Hans Deinzer aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover samen met haar broer Wolfgang Meyer en wat later met Reiner Wehle die haar echtgenoot zou worden, in de München Philharmoniker.
Ze begon haar carrière als lid van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en werd in september 1982 de eerste vrouwelijke blazer bij de Berliner Philharmoniker. Dat gebeurde na tweemaal een geblindeerd proefspel te hebben gewonnen, maar de spelers stemden haar later uit het orkest met 73 tegen 4 stemmen. Het orkest hield vol dat de reden was dat haar “toon” niet goed zou passen, maar anderen, onder wie chefdirigent Herbert von Karajan, geloofden dat haar vrouw-zijn de werkelijke reden was. op aandringen van Herbert von Karajan bleef ze uiteindelijk in het orkest, waarbij het persbericht er de nadruk op legde dat de twee géén verhouding hadden (waardoor er daarover natuurlijk juist twijfels ontstonden). Het orkest gedroeg zich echter zo afwijzend tegen het nieuwe lid dat ze het na minder dan een jaar liet afweten en een carrière als soliste begon. Het heeft haar geen windeieren gelegd. Zelf zag en hoorde ik haar aan het werk in 1995, samen met I Fiamminghi, maar ik heb toen helaas geen recensie geschreven en nu herinner ik mij er helemaal niets meer van. Zelfs wat ze toen speelde, weet ik niet meer. Ze speelt immers muziek uit alle stijlperioden, maar is vooral bekend door haar interpretatie van het Mozart-concerto. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.