Richenda Antoinette de Winterstein (Dana) Gillespie werd geboren in Woking in Surrey. Ze was 4 jaar Brits kampioen waterskiën junioren vanaf 1962.

Ze bewoog zich aanvankelijk in het folkmilieu in het midden van de jaren 1960 en mocht o.a. op de (al dan niet louter muzikale) belangstelling van Bob Dylan rekenen. Toch vielen haar eerste opnamen te catalogiseren in de teen-pop-categorie, zoals haar single “Thank You Boy” uit 1965 geschreven door John Carter en Ken Lewis en geproduceerd door Jimmy Page.
Haar acteercarrière kwam kort daarna van de grond en overschaduwde haar muzikale carrière in de late jaren 1960 en 1970. Zo kreeg ze bekendheid als de oorspronkelijke Maria Magdalena in de eerste Londense productie van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice’s “Jesus Christ Superstar” die in het Palace Theatre in 1972 in première ging. Ze stond ook op het Original London Cast Album.
Na het voor haar rekening nemen van backing vocals op de track “It Ain’t Easy” van David Bowie’s “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, nam ze een album op dat geproduceerd werd door David Bowie en Mick Ronson in 1973, “Weren’t Born a Man” (zie bovenstaande foto). Bowie schreef voor haar o.a. ‘Mother, Don’t Be Frightened’ and ‘Andy Warhol’. Op de plaat werd ze begeleid door The Spiders from Mars.
Haar volgende opnamen waren in het bluesgenre met de London Blues Band. Tijdens de jaren 1980 was Gillespie lid van de Oostenrijkse Mojo Blues Band. Gillespie is ook organisator van het jaarlijkse 15-daagse bluesfestival in Basil’s Bar op Mustique in het Caribisch gebied aan het eind van januari, al gedurende bijna twintig jaar. De huisband is nog altijd de London Blues Band, die nu bestaat uit Dino Baptiste (piano), Jake Zaitz (gitaar), Mike Paice (saxofoon), Jeff Walker (bas) en Evan Jenkins (drums), maar er zijn ook vele andere gasten. In 2005 zong Mick Jagger er o.a. “Honky Tonk Women”, “Dust My Broom” en “Goin’ Down”. Andere gasten waren o.a. Ronnie Wood en Donald Fagen.
Dana Gillespie is een volgeling van de Indiase spirituele goeroe Sri Sathya Sai Baba. Ze trad op op zijn Indiase ashram bij verschillende gelegenheden, en nam dertien bhajan-gebaseerde albums op in het Sanskriet. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.