Op 31 augustus 2018 werd het nieuwe VITA Scheldebad in Temse geopend, maar vandaag vijftig jaar geleden gebeurde hetzelfde voor het eerste Scheldebad. Mijn vader heeft de krantenfoto bewaard omdat hijzelf het gebeuren in goede paden hielp leiden (zie extreem links op bovenstaande foto). De man die effectief het lint doorknipt, herken ik niet (meer?), maar naast hem herken ik wel de toenmalige burgemeester August Maes en schepen van sport Fernand Schuerman.

De huidige burgemeester Luc De Ryck schetste bij de opening in 2018 kort de historiek van de historische site aan de hand van het boek van historicus Kristof Papin ‘De burcht en het kasteel van Temse’ (2015), een uitgave van de beheerraad van het Gemeentemuseum.
De middeleeuwse burcht, die ongeveer stond waar zich nu de terreinen en kantoren van Belgomine bevinden en reikte tot in de Schelde, was de woonplaats van de voogden, later de heren van Temse (bekendste heer en weldoener van Temse: Roeland Lefevre, 16de eeuw). In 1783 liet de eigenaar de burcht slopen. Met de oude materialen liet hij een kasteel bouwen in Lodewijk XIV-stijl (1787).
Het kasteel veranderde meermaals van eigenaar. In 1872 kwam het in handen van de Sint-Niklase textielfabrikant-senator Louis Janssens (1832-1884), later zijn zoon Antoon (1867-1929), wiens weduwe de laatste bewoner was (vandaar “het bos van Janssens”). De familie Janssens mocht in 1912 het predikaat de Varebeke aan haar naam toevoegen, naar de heerlijkheid Varebeke in Belsele (waarvan zij grotendeels eigenaar was). In 1938 werden leden van de familie in de adelstand verheven.
Door de bouw van de nieuwe Scheldebrug en de hertekening van de omgeving werden het kasteel en het park aangekocht door de Belgische Staat (1953). Het gemeentebestuur kocht het kasteel en het parkrestant aan in 1957, met de bedoeling ze in het toeristische gebeuren te integreren. Meerdere pistes werden onderzocht, maar zonder resultaat. Het kasteel werd intussen niet onderhouden en geraakte onderkomen. Door de tijdsgeest (tabula rasa met oude gebouwen) en het feit dat het kasteel niet beschermd was (en er dus voor de enorme restauratiekosten geen subsidies konden worden bekomen) besliste het gemeentebestuur er anders over (1963): het kasteel werd afgebroken en vervangen door een zwembad.
Temse werd een zwembad rijker, maar moest daarvoor een nooit te herstellen prijs betalen. Aangetast door de tand destijds werd het Scheldebad eind 2015 gesloten. Op 31 augustus werd het nieuwe bad geopend en het resultaat werd door de burgemeester ‘verbluffend’ genoemd. In de realisatie herkende hij de dynamiek die het gemeentebestuur vooral ook het jongste decennium kenmerkte inzake de totstandkoming van nieuwe grote infrastructuren zoals AC De Zaat, CVO, Muziekacademie, JOC De Nartist, Artiestenfoyer Roxy, De Mosterdpot, het Natuurhuis, de Emiel Naudtszaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.