Het is vandaag 55 jaar geleden dat Radio Caroline in de ether ging.

Radio Caroline was de eerste zeezender voor de Britse kust, die tussen 1964 en 1990 uitzond vanaf verschillende schepen op de Noordzee. Pas na 1990 ging Radio Caroline door aan de vaste wal. Ronan O’Rahilly was de belangrijkste oprichter. Hij was de manager van Georgie Fame in het begin van de jaren zestig. Voor Ronan O’Rahilly, geboren in Ierland maar wonend in Londen, waar hij een zakenkantoor had, was het moeilijk de platen van Georgie Fame gedraaid te krijgen bij de BBC, want daar hadden ze Needle Time, dat wil zeggen dat er maar een beperkt aantal platen per uur of dag mocht worden gedraaid. Tieners hadden toen een muziekprogramma van slechts maximaal 30 minuten per week.
Ook bij Radio Luxembourg lukte het niet. Radio Luxembourg werd vooral in de avond en nachtelijke uren druk beluisterd in heel Europa, omdat die een zender had met een groot vermogen van 1.200 kW (1.2 megawatt) in het groothertogdom Luxemburg. Bij Radio Luxembourg zwaaiden de platenmaatschappijen de scepter, om beurten Phillips, Decca, EMI en Pye Records (Nixa Records), want die kochten samen alle zendtijd op. Programma’s van 30 minuten werden gesponsord door een bepaald platenlabel. De uitgebrachte muzieksingles werden niet compleet gedraaid, maar ingekort tot ongeveer twee minuten, om binnen dertig minuten zoveel mogelijk 45-toerensingles te kunnen draaien. Er waren ook diverse andere gesponsorde programma’s. (Persoonlijk meen ik me te herinneren dat sommige programma’s – althans toch bij de Nederlandstalige uitzendingen – amper een kwartier duurden!)
Vanwege de problemen bij het gedraaid krijgen van platen besloot Ronan O’Rahilly zelf een zender op te richten. O’Rahilly richtte een zeezender op met de naam Radio Caroline, genoemd naar de dochter van president John Kennedy. Zijn dochter Caroline stond op de cover van het maandblad Time Magazine en zo kwam hij aan de naam voor het radiostation op de Noordzee. Het schip lag drie mijl uit de kust en bevond zich daardoor juridisch gezien in internationale wateren.
Rond Pasen 1964 begon Radio Caroline met haar uitzendingen. Op 27 maart begonnen testuitzendingen. Op 28 maart 1964 om 12 uur Engelse tijd, ging de officiële uitzending van start. “Not Fade Away” van The Rolling Stones was als eerste te horen. Er werd uitgezonden van 6 uur in de morgen tot 18 uur in de avond. Volgens een opiniepeiling waren er ruim 7 miljoen luisteraars gemiddeld per dag; in de eerste week ontving men ruim 20.000 brieven van luisteraars. Het monopolie van de BBC was nu doorbroken, Radio Caroline had meer luisteraars dan de BBC.
Radio Caroline fuseerde op 4 juli 1964 met Radio Atlanta, een station dat kort na Caroline was begonnen met uitzendingen. De Fredericia voer naar een ankerplaats voor het eiland Man in de Ierse Zee en kreeg de naam Radio Caroline North. De MV Mi Amigo van Radio Atlanta bleef op zijn oude plek liggen en ging Radio Caroline South heten.
In het Verenigd Koninkrijk werd op 15 augustus 1967 een anti-zeezenderwet van kracht. Andere zeezenders stopten, maar de beide Caroline-schepen gingen door. Maar op 3 maart 1968 leek het avontuur toch voorbij. Beide schepen werden weggesleept wegens betalingsachterstand en kwamen op 9 maart 1968 in Amsterdam aan.
Pas op 29 mei 1972 werden de Caroline-schepen bij opbod openbaar verkocht. De Mi Amigo werd gekocht door Gerard Van Dam en kwam via enkele stromannen in 1972 opnieuw in het bezit van de Radio Caroline-organisatie.
Caroline begon daarop weer met uitzendingen, ditmaal vanaf een positie voor de kust van Scheveningen. Ook werden toen voor het eerst Nederlandstalige programma’s op het station uitgezonden. Na een muiterij aan boord in december 1972, waardoor het schip via IJmuiden naar de haven van Zaandam werd gesleept, wist het toch via een list (het willen oprichten van een zeezendermuseum) te ontsnappen richting Noordzee, en kwamen er min of meer regelmatige uitzendingen.
Vanaf dat moment verhuurde Caroline bijna altijd haar tweede zender aan boord van de Mi Amigo aan een Nederlandstalige zender, zoals in 1973 Radio Atlantis en vanaf 1974 Radio Mi Amigo.
Op 29 augustus 1974 verliet de Mi Amigo zijn plaats voor de Nederlandse kust. De volgende dag ankerde het schip voor de kust van Engeland. Op 1 september werd het verdrag van Straatsburg in Nederland van kracht, maar net als Radio Caroline ging ook Radio Mi Amigo gewoon verder met uitzenden. Ook deze keer stopten een dag eerder, 31 augustus, de andere zeezenders (Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis).
Caroline en Mi Amigo gingen door met uitzenden tot 20 oktober 1978
(gedurende deze periode begon elke uitzending steevast met het karakteristieke “Calling Occupants of Interplanetary Craft” van de band Klaatu uit 1976), toen de generator het begaf. Beide stations verlieten die dag om 12:00 uur de ether.
Mi Amigo keerde op 15 april 1979 terug met overdag Nederlandstalige programma’s en ’s avonds Engelstalig. Het zendschip was echter in zeer slechte conditie, omdat er sinds 1966 al geen onderhoud meer was geweest. Het zendschip kon immers niet zomaar even een haven invaren.
De Mi Amigo hield het nog tot 20 maart 1980. Die dag brak het los van zijn ankers, kwam op een zandbank terecht en raakte lek. Een aantal uren later zonk het, zonder slachtoffers.
Het was lang wachten op nieuwe uitzendingen vanaf de Noordzee, maar Radio Caroline kwam in de zomer van 1983 terug vanaf het schip de MV Ross Revenge. Radio Caroline vond bijna haar einde als zeezender toen de Britse en Nederlandse autoriteiten op 19 augustus 1989 een overval uitvoerden op de zender en aan boord van de Ross Revenge alles in beslag namen of kapot sloegen. In de herfst van 1991 moest uiteindelijk tijdens een zware storm de nog aanwezige bemanning van boord worden gehaald, nadat het (niet-uitzendende) schip van zijn ankers was geslagen en even daarna op een zandbank was beland. Vervolgens werd de Ross Revenge de haven van Dover binnengesleept.
Sindsdien heeft Radio Caroline haar toevlucht genomen tot uitzendingen via de Astra1- en later de Eurobird1- en WorldSpace-satelliet en internet; uitzendingen die in 2013 eindigden. In mei 2017 raakte bekend dat Ofcom aan Radio Caroline een licentie had toegekend om uit te zenden vanop de zendersite van Orford Ness. Deze ligt vlak aan zee zodat de ontvangst aan de andere kant van het Kanaal (vooral in Vlaanderen en Nederland) zeer goed is. De mast die het programma uitstraalt, werd vroeger gebruikt door de BBC World Service. Op 11 november 2017 begon Radio Caroline met testuitzendingen, op 22 december startten de officiële uitzendingen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.