De Duitse schrijver Patrick Süskind viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Süskind is de tweede zoon van schrijver en journalist Wilhelm Emanuel Süskind en een sportlerares. Zijn oudere broer Martin werd ook schrijver en journalist. Hij groeide op in Holzhausen, vlak bij zijn geboortedorp Ambach.
Van 1968 tot 1974 studeerde Patrick geschiedenis in München en Aix-en-Provence. In de jaren tachtig werkte hij als scenarioschrijver, vaak in samenwerking met de Duitse regisseur en schrijver Helmut Dietl. Zijn eenakter “De Contrabas” uit 1981 kende in vijf jaar meer dan 500 opvoeringen in Duitsland en had internationaal succes. In het Nederlandstalig taalgebied zette Bert André deze contrabassist overtuigend neer, zoals ikzelf ook heb mogen ervaren.
Zijn bekendste boek is “Het parfum”, één van de meest gelezen Duitse boeken en wereldwijd een bestseller. Het is in 49 talen vertaald en werd in 2006 verfilmd. Ik heb zowel het boek gelezen als de film gezien, maar in beide gevallen heb ik helaas geen nota’s genomen, zodat ik mij nu niet eens meer kan herinneren wat ik er nu eigenlijk van vond…

Daarom zal ik dit bij “De duif”, in 1987 uitgegeven in het Nederlands als Boekenweekgeschenk, wél doen, ook al is het slechts een novelle van goed honderd bladzijden. “Een beklemmend verslag van paranoia staat op de kaft van het boekje. Dat vind ik wat te sterk uitgedrukt,” schrijft Librije op de website van de Leestafel. “Op de achterflap staat: De duif is een met stilistisch raffinement vertelde parabel van de levensangst (Wil Rouleaux – Vrij Nederland). Dat vind ik beter kloppen. Je begrijpt door het beginverhaal waar die levensangst vandaan komt (van de jodenvervolging namelijk, RDS). Je leest in de novelle waartoe die in de loop van dertig jaar geleid heeft: een zeer krampachtig leven. Maar toch eindigt het boekje hoopvol: dankzij alles wat hij meemaakt door de ongewilde confrontatie met de duif vindt hij weer iets terug van het plezier van het jongetje, dat terugkwam van het vissen en op zijn blote voeten door de plassen plensde…”
Süskind mijdt de publiciteit zo veel mogelijk en schijnt afwisselend in München, Seeheim bij Münsing en in Montolieu in de Languedoc, Frankrijk te wonen. Vaak weigerde hij aanwezig te zijn bij de uitreiking van (literaire) prijzen voor zijn werk. [Wikipedia]

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.