De Duitse schrijver Patrick Süskind viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Süskind is de tweede zoon van schrijver en journalist Wilhelm Emanuel Süskind en een sportlerares. Zijn oudere broer Martin werd ook schrijver en journalist. Hij groeide op in Holzhausen, vlak bij zijn geboortedorp Ambach.
Van 1968 tot 1974 studeerde Patrick geschiedenis in München en Aix-en-Provence. In de jaren tachtig werkte hij als scenarioschrijver, vaak in samenwerking met de Duitse regisseur en schrijver Helmut Dietl. Zijn eenakter “De Contrabas” uit 1981 kende in vijf jaar meer dan 500 opvoeringen in Duitsland en had internationaal succes. In het Nederlandstalig taalgebied zette Bert André deze contrabassist overtuigend neer, zoals ikzelf ook heb mogen ervaren.
Zijn bekendste boek is “Het parfum”, één van de meest gelezen Duitse boeken en wereldwijd een bestseller. Het is in 49 talen vertaald en werd in 2006 verfilmd. Ik heb zowel het boek gelezen als de film gezien, maar in beide gevallen heb ik helaas geen nota’s genomen, zodat ik mij nu niet eens meer kan herinneren wat ik er nu eigenlijk van vond…
Süskind mijdt de publiciteit zo veel mogelijk en schijnt afwisselend in München, Seeheim bij Münsing en in Montolieu in de Languedoc, Frankrijk te wonen. Vaak weigerde hij aanwezig te zijn bij de uitreiking van (literaire) prijzen voor zijn werk. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.