Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat Jan Berry van het Amerikaanse surfmuziekduo Jan & Dean (Torrence) is overleden.

Als studenten traden ze al op onder de naam The Barons. Terwijl Dean Torrence zijn militaire dienstplicht vervulde, had Jan Berry samen met Arnie Ginsburg (als Jan & Arnie) in 1958 een hitje met “Jennie Lee”.
In 1959 hadden Jan & Dean hun eerste hit samen met “Baby Talk”. Berry schreef en produceerde talrijke songs, zowel voor henzelf als voor andere artiesten. De grote successen had het duo, toen Jan Berry samen werkte met Brian Wilson van The Beach Boys, waaruit liederen ontstonden zoals de door Jan Berry en Brian Wilson gecomponeerde nummer 1-hit “Surf City”, maar ook een veelheid andere chartnoteringen, zoals “Dead Man’s Curve” of “Sidewalk Surfin'” en andere albums voor Liberty Records.
In 1964 traden ze samen op met The Rolling Stones, Chuck Berry, Gerry & the Pacemakers, James Brown, Billy J. Kramer & The Dakotas, Marvin Gaye, The Supremes, Lesley Gore, Smokey Robinson & The Miracles en de Beach Boys tijdens een concert in Santa Monica, dat als film werd vastgelegd.
Op 23 september 1965 nam Dean Torrence samen met The Beach Boys een versie op van “Barbara Ann” van The Regents.
Op 12 april 1966 had Berry een auto-ongeluk, waarbij hij zware hoofdverwondingen opliep. Intussen had Dean Torrence het conceptalbum “Save for a Rainy Day” opgenomen en had zich met andere werkzaamheden boven water kunnen houden, zoals studiomuzikant en grafisch ontwerper voor platenhoezen. Het album kwam vervolgens uit op Jan en Deans platenlabel en zou in 1966 bij Columbia Records verschijnen, maar Columbia koos uiteindelijk enkel voor de single “Yellow Balloon”. Het album werd met veel bonusmateriaal als dubbel-CD in uitgebreide vorm door het Californische label Sundazed pas aan het eind van de jaren negentig weer uitgebracht.
Na zijn herstel werkte Jan Berry met Dean Torrence aan een interessant, tot vandaag niet officieel gepubliceerd, verder conceptalbum “Carnival of Sound” voor Warner Bros, waarvan in 1967 evenwel ook slechts de single “Only a Boy” werd gereleaset.
Het herstel van Jan Berry vorderde slechts heel langzaam, zoals op ontroerende wijze ook te zien is in de TV-film “Dead man’s curve” van Richard Compton uit 1978. Dat jaar traden Jan & Dean voor het eerst ook weer samen op. Ook hier kwam het tot een samenwerking met The Beach Boys, die het duo als voorprogramma in hun tournee integreerde.
In 1991 trouwde Berry in Las Vegas met Gertie Filip en Torrence was zijn getuige. De gezamenlijke carrière van Jan en Dean eindigde met de dood van Berry in maart 2004 op 62-jarige leeftijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.