25 jaar geleden verscheen het volgende artikel in Het Laatste Nieuws.

Sedert het televisieprogramma Lava weet iedereen wel dat het tekenfenomeen Kamagurka er niet voor terugschrikt om een beklijvende songtekst neer te schrijven. Pareltjes als Er zal altijd een plaats zijn in mij voor jouw hart of De zanger is ziek vandaag/hij kan voor u niet zingen/hij heeft last van zijn maag/en ziet heel rare dingen kunnen enkel uit zijn pen komen. Vroeger placht Kama deze liederen zelf te zingen, begeleid door zijn Vlaamse Primitieven, maar toen hij vaststelde dat in de opera’s van zijn componist Johan De Smet zo’n heerlijke bariton als Guido Naessens de show stal, vroeg hij hem om deze liederen ook voor deze Gentenaar te bewerken. Johan De Smet kweet zich voorbeeldig van zijn taak, nam zelf de pianobegeleiding en de tweede stem voor zijn rekening en schreef keurige arrangementen voor strijkkwartet.
Net als Rod Stewart heeft Guido Naessens het kunstzinnige beroep van lijkkistenmaker opgegeven voor het avontuurlijke leven van een zangcarrière. Eerst bij de Opera voor Vlaanderen, daarna dus in opera’s van Johan De Smet op tekst van Arne Sierens.
In deze productie was alles voorhanden om van de opname van deze liederen een voltreffer te maken. En dat is ook zo, alleen al het a capella gezongen Cowboy Henk verdient een plaats in de galerij van eeuwige evergreens. Bij sommige nummers hoort men misschien wel iets te nadrukkelijk dat ze voor Kamagurka zelf geschreven waren, zoals De zee of Twee secondenman. Maar wie zou daarom treuren als men ziet dat dit laatste nummer tevens het supreme voorbeeld is van de smachtende slows van eind jaren vijftig, begin jaren zestig, waarnaar nogal wat liederen verwijzen. Stijl Freddy Quinn of Nat King Cole, zeg maar. Of zelfs die andere bariton, Elvis Presley, toen hij zijn versies van semiklassiekers als Torna a Sorriento of O sole mio bracht.
De cd wordt verspreid door Geknipt Papier en is in iedere goede platenzaak te vinden tussen Kalman en Kaminski. Vlaams klassiek dus.

Referentie
Ronny DE SCHEPPER, Guido Naessens zingt Kamagurka, Het Laatste Nieuws 26 maart 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.