De Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie, kortweg de GNLE, die van 1972-1979 in 25 delen is verschenen, was gebaseerd op de Franse Grand Larousse Encyclopédique. Het project van de uitgeverij Heideland-Orbis te Hasselt was uitgebreider dan zijn voorbeeld, en ook omvangrijker dan de toen bestaande Nederlandse encyclopedieën van Winkler Prins en Oosthoek. Door de samenwerking met de uitgeverij van de Larousse kon men een beroep doen op de uitgebreide know-how van de Franse encyclopedie die werd aangevuld door Nederlandse en Belgische experts.

Het werk telde 500.000 trefwoorden, 1066 rubrieken gegroepeerd in 20 disciplines, 8000 literaire citaten, 52.000 illustraties, 1200 geografische en thematische kaarten en 40.000 literatuurverwijzingen. Voorts was een volledige medische encyclopedie opgenomen, alsmede het woordenboek van Koenen-Endepols. Ook een aparte atlas maakte deel uit van de reeks.

Door de ontwikkeling van nieuwe media voor massaopslag is het wat de Grote Nederlandse Larousse betreft bij een eenmalige exercitie gebleven.
Merkwaardigerwijs kregen wij op De Rode Vaan telkens er een deel verscheen (marktprijs toen 1.595 Bef) een recensie-exemplaar. Dat werd uiteraard in dank aanvaard, want het was een mooie uitgave. Minder plezant was dat er dus ook telkens een recensie diende te verschijnen. Wie deze weinig begerenswaardige klus vóór mij diende op te knappen, weet ik niet, maar van zodra ik op De Rode Vaan kwam werken, werd dit één van mijn taken. Een weinig begerenswaardige klus, zeg ik, en dat om voor de hand liggende redenen: hoe schrijf je nu immers een recensie over een encyclopedie? Per afzonderlijk deel dan nog wel.
Uiteraard had ik niet de tijd om heel dat deel uit te pluizen (dat zou ook totaal onzinnig geweest zijn, vergelijkbaar met het bekende grapje uit “Nero”: “Wat vind je van het woordenboek?” “Ik weet het niet, ik heb het nog niet uit.”), laat staan dat ik dan ook nog alle gegevens zou gaan toetsen aan andere bronnen. Ik nam er dus gewoon een paar items uit en schreef daar een korte recensie rond.

Zoals gewoonlijk zal ik mijn recensies slechts weergeven, telkens ik ze tegenkom in mijn documentatie. Vandaag begin ik met het 19de deel (PERU-RADEN) onder de titel “Met Pinochet niets mis”…

Met een voorbeeldige regelmaat publiceert de uitgeverij Heideland-Orbis de opeenvolgende delen van de Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie. Vóór ons ligt thans deel 19 (PERU-RADEN). Ook voor dit volume geldt wat wij reeds eerder over dit naslagwerk hebben geschreven: fraai uitgegeven, overvloedig geïllustreerd, interessante combinatie van woordenboek en encyclopedie.
Maar anderzijds is de “objectiviteit” van dit soort naslagwerken van een vaak bedenkelijk gehalte. Zo leren wij hier over de genaamde Pinochet Ugarte (Augusto) dat “hij de leiding (had) van een junta die op 11 september 1973 de regering-Allende omverwierp.” Over welke belangen Pinochet vertegenwoordigt en over de vreselijke repressie waaronder het Chileense volk nog steeds gebukt gaat, geen woord.

Ronny De Schepper
(met dank aan Wikipedia voor de inleiding)

Referentie
Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie. Samenstellers: L. Nagels en L. Vandeschoor. 25 dln. A-Z 1972-79. Atlas, 1979. 2 supplementen 1980, 1983. ‘s-Gravenhage: Scheltens en Giltay (vanaf dl. 17: Hasselt: Heideland-Orbis / ‘s-Gravenhage: Scheltens en Giltay).

3 gedachtes over “Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie

 1. Wij hebben die encyclopedie geërfd van onze ouders. Aangezien wij meer met internet werken, zouden we willen weten hoeveel die waard is ?? Kan iemand ons helpen ??

  Like

  1. Hallo wij hebben ook de encyclopedie en zouden ook eens willen weten hoeveel hij waard is
   We hebben de 25delen de atlas en 5 jaarboeken
   Kun je ons helpen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.