712 Temsenaars streden aan het front in WO I. 63 kwamen om het leven. Onder hen drie broederparen, waarvan de gebroeders Van Raemdonck het bekendst zijn. Vóór WO I werd hotel-restaurant Belle Vue (Wilfordkaai) uitgebaat door de familie Kellens-Verellen. Twee zonen – Emiel en Eugène – meldden zich als oorlogsvrijwilligers. Hun oudere broer George maakte deel uit van de klas 1911. Emiel en George overleefden de oorlog niet.

Als lid van de achterwacht van de terugtrekkende legers was Emiel (1895-1915) betrokken bij meerdere bloedige schermutselingen, waardoor hij in (het neutrale) Nederland verzeilde en in een kamp in Friesland werd geïnterneerd. Met een Sint-Niklase lotgenoot wilde hij naar het front terugkeren. Op 2/10/1915 slaagden zij erin het kamp te ontvluchten, maar belandden voor een breed water. Bij het overzwemmen werden zij betrapt en onder vuur genomen. Zij verdronken. Emiel was twintig.
Zijn broer George (1891-1918), adjudant bij het veldgeschut, werd in maart 1918 zwaar getroffen op de voorposten bij Stuivekenskerke. Een been diende afgezet, met geweldig bloedverlies tot gevolg. Hij overleed een paar dagen later. Hij was 27.
Toen ik in 1980 met mijn studie begon over de gebroeders Van Raemdonck en op zoek ging naar overlevende oud-strijders, kwam ik (o.a.) de overlevende van de drie gebroeders Kellens, Eugène, op het spoor (Overijse). Hij vertelde mij zijn levensverhaal. Hij en zijn broer Emiel trokken in augustus 1914 op als oorlogsvrijwilligers, samen met o.a. de gebroeders Van Raemdonck, Piet Van Rossem en Karel De Schaepdrijver. Eugène was zeventien. Hij was een teer en tenger ventje, vandaar dat de makkers aan het front hem ’t knulleke noemden. Al op 5/10/1914 werd hij zó zwaar gewond in het niemandsland, dat men hem voor dood achterliet. Toen men hem wilde begraven, werd vastgesteld dat hij nog leefde. Bij de inschuiving (op een brancard) in de loopgraaf werd hij bovendien door een scherpschutter in het hoofd getroffen. Maandenlang zwevend tussen leven en dood, belandde hij via Antwerpen in Duitsland, later Zwitserland (1916). Om de kogel uit zijn hoofd te verwijderen, werd hij overgebracht naar Frankrijk. De operatie was levensgevaarlijk, vandaar dat zij steeds maar werd uitgesteld.
Terwijl Eugène Kellens mij zijn verhaal deed, pakte hij plotseling mijn hand en drukte ze tegen zijn hoofd. Ik voelde de kogel. Men had het nooit gewaagd hem te opereren. Dat was overigens geen belemmering om – na een zeer geleidelijk genezingsproces – een schitterend student en wetenschapsmens te worden. Aan de universiteit van Toulouse behaalde hij de diploma’s van scheikundig ingenieur en licentiaat wiskunde. In 1924 naar België teruggekeerd, verrichtte hij baanbrekend werk in verscheidene bedrijven en groeide hij uit tot de grote figuur van de nationale zeepindustrie.
Toen ik hem in juli 1980 opzocht, was hij ziek. Ik wilde hem het Huldeboekje van Clemens De Landtsheer tonen (met het verhaal over zijn broers), maar nog eer ik het had bovengehaald, barstte hij in tranen uit, uitweidend over het tragische lot van zijn broers, in het bijzonder George, die hem vaak opzocht toen hij zweefde tussen leven en dood en die hem altijd zijn eigen laatste stuivers bracht. Ik heb het boekje niet meer durven tonen…
Bij het afscheid gaf hij mij zijn uitgetikte memoires mee (L’homme oublie trop et trop vite = de mens vergeet te veel en te snel) en we spraken af dat ik hem korte tijd later nog eens zou opzoeken. Drie weken later las ik in De Standaard zijn overlijdensbericht… Eugène Kellens was net geen 83 geworden.

Luc De Ryck

2 gedachtes over “Luc De Ryck vertelt: de gebroeders Kellens uit Temse in WO I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.