Op 24 maart 1984 had dan de première plaats van « Coppélia », een ballet in twee bedrijven op muziek van Léo Delibes, door het Ballet van Vlaanderen. Aangezien ik echter geen foto meer heb gevonden van die voorstelling, is bovenstaande foto afkomstig van de versie door het English National Ballet op YouTube.

Léo Delibes werd geboren te St.Germain-du-Val op 21.2.1836 en stierf te Parijs op 16.1.1891. De voornaamste kenmerken van zijn muziek zijn een gracieuze melodie, pittige ritmes en een intelligente en gevoelige orkestratie.
« Coppélia » is een ballet voor jong en oud. Het is één van de eerste, zoniet het eerste ballet, dat gebaseerd is op het thema van een pop, die tot leven komt. Het scenario combineert twee verhalen : dat van de liefde tussen Swanhilda en Franz en dat van de poppenmaker Dr.Coppelius wiens grootste wens het is een pop te maken met een ziel. Heel het verhaal wordt uitgebeeld in een kleurrijk en vrolijk ballet met een vlugge en afwisselende actie.
Wij vonden de choreografie van Hans Brenaa weinig inventief, zodat het geheel wel kleurrijk was doch weinig boeiend. Het Ballet van Vlaanderen en het stedelijke instituut voor ballet waren de uitvoerenden. Zowel de groep als de solisten vonden we technisch niet zo geslaagd. We misten een « professional touch ».
Het orkest o.l.v. Ernest Maes was meestal wel klankzuiver. De partituur van Délibes is mooi. Gezien de uitvoering waren we beter thuis gebleven om de muziek te beluisteren op onze stereo-installatie !

Referentie
P.T., Stroef ballet, De Rode Vaan nr.15 van 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.