35 jaar geleden ging ik kijken naar de « Carmina Burana », een ophefmakende creatie van het Ballet van Vlaanderen. Aangezien ik geen foto meer van die opvoering heb kunnen terugvinden, is bovenstaande foto een afbeelding van de affiche voor het ballet van Rusland in de Brugse stadsschouwburg.

Wie de « Carmina » nog durft aanpakken na de meesterlijke verfilming van Jean-Pierre Ponnelle voor de Bayerische Rundfunk met grote namen als Hermann Prey en Lucia Popp in de voornaamste rollen, die staat voor geen gemakkelijke taak. En naast het feit dat het B.V.V. hier weer met banden werkt (uit financieel oogpunt begrijpelijk, maar artistiek minder interessant) moeten we nog aanstippen dat de gebruikte versie niet de beste is die we tot nu toe hebben gehoord en bovendien staat ze (zoals altijd) veel te stil zodat het geschuifel van voeten en het gekraak van ledematen storend werken.
Bovendien is de opbouw van een B.V.V.-productie steeds zeer stereotiep (cirkelbeweging; telkens op en af, nooit eens gebruik maken van lichteffecten om een scheiding tussen twee onderdelen aan te geven enz.) en deze reeds van 1959 daterende choreografie van John Butler maakt daar geen uitzondering op.
Neen, dan hebben we meer genoten van de herneming van « Masque of Separation » met de verrassende muziek van Burt Alcantara en een iets minder traditionele choreografie van Robert Cohan.
Het openingsstuk, « Concert Champêtre » (muziek: Francis Poulenc; choreografie: André Leclair), leek ons ook wel wat, maar helaas hebben we daarvan niet ten volle kunnen genieten omdat men in de Gentse opera tot bijna een half uur nadat de uitvoering is begonnen nog steeds mensen binnenlaat en die willen dan op de koop toe ook nog per se op hun plaats midden in de rijen gaan zitten. Over minachting voor de artistieke prestatie gesproken !

Referentie
Ronny De Schepper, Stroef ballet, De Rode Vaan nr.15 van 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.