De Franse ex-wielrenner Jacques Osmont viert vandaag zijn 65ste verjaardag (foto’s en informatie: de Wielersite).

Alhoewel afkomstig van “Basse-Normandie” (toch niet direct aan Vlaanderen grenzend!) heeft hij het grootste gedeelte van zijn carrière voor kleine Vlaamse ploegen gereden. Meestal (vanaf 1978) was dat voor Carlos, dat in 1980 gas terugnam en nog enkel als co-sponsor van Marc Zeepcentrale ging fungeren (rechtse foto). Datzelfde jaar reed Osmont ook nog voor Boston (linkse foto), maar ’t strafste van al: voor de Ronde van Frankrijk nam hij dan weer deel als lid van de fameuze ploeg “Les Amis du Tour”, eigenlijk een verzameling merklozen (foto in het midden).
Dat jaar werd ook een vroeger reglement uit de Tour nog eens eenmalig heringevoerd, namelijk het reglement waardoor dagelijks de laatste van de algemene rangschikking (ook drager van de rode lantaarn genoemd) werd uitgesloten. Osmont had veel krachten verspild om wat ereplaatsen bijeen te scharrelen, maar verloor zo door vermoeidheid te veel tijd in het gebergte zodat hij na de 15de rit werd uitgeschakeld door deze unieke afvalling. Aldus Wilfried Journée.
Het jaar nadien zou hij dan wel degelijk met een echte Franse ploeg (zij het met Oostenrijks geld van Puch) opnieuw aan de Tour deelnemen, maar ook dat jaar geraakt hij niet tot aan de zestiende rit.
Osmont heeft niet veel gewonnen tijdens zijn carrière, maar door voor die Vlaamse ploegskes te rijden, wil het toeval wel dat hij tweemaal in mijn regio heeft gezegevierd: in 1979 in Sint-Niklaas en in 1980 in Sinaai.
Hij deed ook aan veldrijden. In 1980 werd hij derde in het Frans kampioenschap na Alex Gérardin en Robert Alban. Het dient gezegd dat dit in een periode was dat het Franse veldrijden niet veel voorstelde.

Een gedachte over “Jacques Osmont wordt 65…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.