35 jaar geleden was de film “Rain Man” is de grote overwinnaar bij de Oscars. Niet enkel kreeg hij de oscar voor beste film, maar ook de regisseur (Barry Levinson) en de hoofdvertolker (Dustin Hoffman) vielen in de prijzen. Voor Tom Cruise was het wel een bittere pil dat niet hij, maar Kevin Kline de oscar kreeg voor “best supporting actor” (*). Al was Kline natuurlijk briljant in “A fish called Wanda”, toch is het uitzonderlijk bij de oscars dat komische films het halen op ernstige drama’s.

De film gaat over Charlie Babbitt (Tom Cruise), een egoïstische yuppie, die ontdekt dat het grootste gedeelte van de erfenis van zijn vader gaat naar Raymond (Dustin Hoffman), zijn autistische broer, van wiens bestaan Charlie niets af wist. De filmtitel “Rain Man” slaat op Raymond. In de film herinnert Charlie zich dat hij als kleuter zijn oudere broer zo noemde als een verbastering van Raymond.
Het scenario van de film werd geschreven door Ronald Bass en Barry Morrow. Het personage Raymond is gebaseerd op Kim Peek, een verstandelijk beperkte man met het savant-syndroom en gedeeltelijk op Leslie Lemke, ook een verstandelijk gehandicapte met het savant-syndroom.
Het personage van Raymond in de film is een autist met het savant-syndroom. Maar let op: niet iedere autist heeft het savant-syndroom en niet iedereen met het savant-syndroom is een autist. Een klassiek autist heeft een ontwikkelingsstoornis met een neurobiologische oorzaak, hierdoor werken diens hersenen anders dan bij andere mensen. Hoewel elke autist verschilt, zijn er wel altijd problemen bij sociale interactie, communicatie en gedrag. Bij het savant-syndroom beschikt een verstandelijk gehandicapte of een autist over uitzonderlijke geestelijke vermogens op één terrein, bijvoorbeeld hoofdrekenen of het uit het hoofd kunnen naspelen van muziek. Kim Peek, de man waarop Dustin Hoffman zijn vertolking baseerde, was verstandelijk gehandicapt, maar geen autist. Wel had hij het savant-syndroom en kon hij ingewikkelde berekeningen maken, acht boeken per dag lezen (en de inhoud onthouden!) en muziek naspelen die hij ooit eens gehoord had, terwijl hij aan de andere kant niet in staat was zijn eigen jas dicht te knopen. De meeste autisten leven in hun eigen wereld en hebben geen contact met de ‘buitenwereld’. Ze beschikken lang niet altijd over de ‘uitzonderlijke geestelijke vermogens op één terrein’. Hoewel de film ‘Rain Man’ veel heeft gedaan voor het begrijpen van autisme, is de film ook verantwoordelijk voor het feit dat sommige mensen autisme en savant-syndroom op één hoop gooien en verwachten dat alle autisten in staat zijn ingewikkelde berekeningen te maken of muziek na te spelen.
De film was één van de best bezochte en meest succesvolle films van 1988 en bracht wereldwijd 354 miljoen dollar op en dat op een budget van 25 miljoen. (Wikipedia)

(*) Op de koop toe kreeg hij diezelfde dag een Raspberry (slechtste film van het jaar) voor een andere film waarin hij de hoofdrol vertolkte, namelijk “Cocktail”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.