De kogel is door de kerk. Het wetsontwerp Gol is goedgekeurd. Dat zal wel bij niemand verbazing wekken, tenzij misschien dat de CVP-er Dhoore deze keer de functie vervulde die vroeger al eens door Wivina De Meester of Luc Van den Brande werd waargenomen, namelijk de progressieve christelijke achterban sussen. Door die aanvaarding worden aan de zogenaamde « gastarbeiders » in ons land een aantal beperkingen opgelegd inzake gezinshereniging, verblijf in een gemeente naar keuze, maatschappelijke bijstand en inschrijving van buitenlandse studenten. Hiertegen is ondertussen al geprotesteerd o.m. door de N.K.R.I., de Nationale Koördinatie tegen de schending van de Rechten van de Immigranten. Als woordvoerdster treedt daarbij dikwijls Veerle Hobin op de voorgrond. We strikken haar aan het lijntje terwijl ze in volle voorbereiding van acties zit. Zij hijgt er zowaar van. En dan durven wij nog vragen:

— Allemaal goed en wel, maar het ontwerp is nu aanvaard, wat hebben jullie dan met je acties precies op het oog ?
V.H. :
Wij willen vooral aantonen dat men door dit wetsontwerp goed te keuren het hek openzet voor allerlei andere maatregelen, die trouwens reeds werden ingezet met de terugkeerpremie die in de recente regeringsmaatregelen is voorzien. En dat niet alleen, er is b.v. ook de campagne van extreem-rechts die deze maand begonnen is. Dat is trouwens in de Kamer ook zo gezegd : het wetsontwerp is misschien niet in se racistisch, maar het maakt allerlei racistische tendenzen mogelijk. En daarom willen we daar nog eens krachtig tegen protesteren omdat we misschien wel deze slag hebben verloren, maar zeker niet de oorlog.
— En wat is dan de « oorlog » ? Het stemrecht ?
V.H.
: Dat is inderdaad waar we uiteindelijk naartoe willen, omdat dit het enige is dat een oplossing zal brengen voor het hele probleem. Anders zullen ze op geen enkele manier rekening houden met dat miljoen mensen dat hier reeds leeft.
— Op zich is er natuurlijk geen wet nodig om stemrecht te hebben, het volstaat zich te laten naturaliseren, maar daar verzetten jullie zich tegen ?
V.H.
: Wij verzetten ons ertegen dat een hele bevolkingsgroep van nationaliteit moet veranderen om bepaalde fundamentele rechten in een maatschappij te krijgen. Op de eerste plaats streven we immers naar gemeentelijk stemrecht, dus op het niveau van de plaats waar ze leven en werken, dat ze daar tenminste een stem in het kapittel hebben. Volgens mij zal dat bijna al voldoende zijn om aan de hele situatie iets te doen. Trouwens in het wetsontwerp zelf wordt nu een artikel toegevoegd, waarbij een commissie wordt geïnstalleerd die verplicht is om binnen het jaar verslag uit te brengen, wat op zichzelf al bewijst dat het eigenlijk allemaal zinsbegoocheling is.
— Toch lijkt u mij zich ervan bewust dat deze maatregelen bij de kiezers, zelfs bij arbeiders zouden kunnen aanslaan ?
V.H.
: Zeker en vast. Wat wil je ? Wij beseffen maar al te goed dat niet iedereen gunstig staat tegenover vreemdelingen en dat er inderdaad moeilijkheden zijn, maar als daarop ingepikt wordt door het beleid, waar gaan we dan naartoe ?
— Ja, maar ik bedoelde vooral dat er ook in progressieve middens toch voorzichtig stemmen opgaan b.v. tegen die fameuze gezinshereniging, precies omdat het hierbij dikwijls gaat om het zogenaamde « uithuwelijken », een cultureel bepaald gebruik waarmee progressieven zich eigenlijk toch niet kunnen akkoord verklaren ?
V.H.
: Maar dan moet er iets gedaan worden aan dat culturele aspect. Wij staan immers óók achter een positief integratiebeleid, dat er dus aan hen wordt duidelijk gemaakt van « kijk, in deze maatschappij wordt daar heel anders over gedacht ». Het is echter juist door in de scholen de tweede generatie en binnenkort zelfs de derde generatie duidelijk te maken waar het om draait, dat je daar iets aan doet. Het is niet door aan bepaalde fundamentele rechten te tornen dat je bepaalde misbruiken gaat doen verdwijnen…

En zo denkt er ook over… (*)

Referentie
Jan Draad, Veerle Hobin aan het lijntje, De Rode Vaan nr.14 van 1984

(*) Maar nu niet meer! Integendeel, ik denk dat dergelijke extremistische opvattingen, die men met een boutade als “zoveel mogelijk rechten, zo weinig mogelijk plichten” zou kunnen samenvatten, geleid hebben tot de problemen waarmee we heden ten dage opgescheept zitten. En ik heb daar vroeger dus ook een forum, een platform aan gegeven, jawel, ik beken schuld. Maar uit de vraagstelling kan je toch al afleiden, dat ik zelfs toen niet blind was voor wat er te gebeuren stond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.