“Ik voel het aan mijn water, we gaan vandaag wat meemaken, het wordt een historische rit!” zo begon Karsten Kroon zijn verslaggeving van de Tirreno-Adriatico op Eurosport en of-ie gelijk kreeg! Jammer genoeg, vooral omwille van talrijke valpartijen (gelukkig allemaal zonder erg), maar ook door een prachtige sportieve prestatie van ritwinnaar Alexey Lutsenko (foto YouTube).

In een rit van 220 km tussen Foligno en Fossombrone reed Lutsenko de laatste 35 kilometer solo. Na twee valpartijen werd de Kazach van Astana in de slotkilometer alsnog gegrepen, om dan nog de sprint te winnen. Primoz Roglic werd tweede, Adam Yates derde en ploegmaat Jakob Fuglsang vierde.
Lutsenko won vrij gemakkelijk en pakt zo al zijn vijfde zege van het seizoen. “Gelukkig won ik. Ik wist al niet hoe het kwam dat ik een eerste keer viel. De tweede keer was mogelijk nog vreemder. Maar door die val kreeg ik een zodanige adrenalinestoot dat ik misschien de beste sprint van mijn leven reed. Ik mag er niet aan denken dat ik al dat goeie werk van onze ploeg niet zou hebben kunnen omzetten in de zege. Ik ben altijd goed op dreef in het begin van het seizoen. Voor Oman ging ik op hoogtestage op de Teide in Tenerife. Het resultaat daarvan werd al duidelijk in Oman.”
Inderdaad, Alexey Lutsenko (26) won de vijfde rit in de Ronde van Oman met aankomst op de Green Mountain en daarmee was zijn tweede eindzege binnen. De Kazach won eerder immers al de tweede en de derde etappe en werd vorig jaar ook eindwinnaar. Hij vierde met twee vingers in de lucht om de recente miskraam van zijn tweeling te herdenken.
“Ik had van deze Tirreno ook een doel gemaakt, maar voel wel dat ik hierna een beetje zal moeten bekomen. Hoewel vele mensen denken dat ik er ook kans maak, start ik zeker niet in Milaan-Sanremo. Na de Tirreno laat ik de fiets vier dagen aan de kant staan om dan terug op hoogtestage te trekken en mij klaar te stomen voor de Ardennenklassiekers. Ik denk dat de Amstel Gold Race mij het beste ligt. In 2012 werd ik op de Cauberg wereldkampioen bij de beloften. Ik wil er graag nog eens winnen. Ook Luik-Bastenaken-Luik is een interessante koers, maar ik mis misschien nog wat parcourskennis”, aldus Lutsenko in “Het Belang van Limburg”.
Heel toevallig had ik diezelfde dag nog gemerkt dat de allereerste Ronde van Burkina Faso in 1987 is gewonnen door Igor Luchenko, waarvan ik vermoed dat dit de vader is van Alexey, maar ik heb daarvan nog geen bevestiging kunnen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.