De tweede ronde van het 17de interprovinciaal quiztornooi kende een spannend verloop. Drievoudig winnaar Opba kwam aan de leiding, Unaniem, Links en Wodeismedoade blijven aanklampen, evenals een verrassend AS Rieme. In de meeste rubriekstanden is er reeds enige afscheiding, en voor de vijf Spanje-reizen blijven nog 5 teams in de running. Intussen werden de 240 deelnemers al getrakteerd op een etentje in een Grembergs restaurant. Een supplement van 120.000 fr. aan de prijzentafel van het tornooi.

Opnieuw dienden wedstrijdreeks en tafelnummer geloot te worden. Deze week komt daarin verandering, omdat de aan elkaar gewaagde teams vanaf de derde avond in dezelfde reeks uitkomen. Net als in de eerste ronde bleken de vragen van die aard dat bollebozen en mindere quizgoden ergens elkaar konden overtroeven. Wel werden alle quizzers door de jury driemaal voor schut gezet met kunstschilder Neithardt, componist Allegri en het Waalse dorpje Ocquier. Heel wat nieuwkomers werden verrast door de moeilijkheidsgraad van het Dendermondse tornooi, en bijna evenveel anciens hebben nog een pak punten goed te maken in de volgende drie weken.
Opba, reeds driemaal winnaar van het tornooi, won afgetekend de eerste reeks tegen titelverdediger VAL-Buggenhout. Jonogroots en Wodeismedoade namen in de tweede reeks één punt voorsprong op Wappers en 2 punten op Take it Easy. In de derde reeks werden Quizmasters Ninove eigenlijk nooit verontrust. Heel wat van de betere teams hebben duidelijk te lijden onder de krokusvakantie, die een aantal quizzers, vaak ook onderwijsmensen, naar Alpijns ski en langlauf verleid heeft.
De zaalquiz was bestemd voor de krantenlezers die een heleboel stripverhalen moesten herkennen, en voor het „andere spel” werden honderden kleurrijke balletjes in de VTI-zaal gegooid, met een prijzenregen als gevolg.
In de meeste rubrieken is er ook al enige afscheiding. Varia-specialist Linkebeek kan nog moeilijk verontrust worden. De actualiteitsprijs is weggelegd voor Volgend Jaar Beter, beeldende kunst voor Scarabee en verkeer voor Certabo Mechelen. Voor de sportprijs wordt nog gestreden door Onnefretters Boom, De Compagnie Berlare, Bumalob en Meerhof Willebroek. De filmkenners zijn te zoeken bij Links, Quizmasters Ninove en Sint-Eduardusgilde Merksem. Voor de Spanjereizen komen nog vijf ploegen in aanmerking: Unaniem, AS Rieme, VAL-Buggenhout, ATB en de Sint-Eduardusgilde Merksem.
De volgende afspraak van de Vlaamse quizscène is op vrijdag 16 maart om 20 u. in de feestzaal van het VTI, Emiel Van Winckellaan te Dendermonde.
In een eerste reeks komen de 16 zwakste ploegen aan bod: Pro Deo, Femina, KSA Jong Vlaanderen, Tajabad, Kaaimannen, Hettefretters, Den Hovenier, Averechts, Braaf en Proper, De Rode Vaan, Hutsekluts, Mikeno, ’t Hof Asse, Jeugd zonder Dak, de Pipo’s en De Rare Vogels uit Deurne.
In de middenmoot zitten Tiem, Volgend Jaar Beter, Mosaka, Sint-Eduardusgilde, Viseo Mechelen, Kokteel Lebbeke, Bumalob, KWB-Buggenhout, Amabile, Fiasco, Honky Tonk, Meerhof, Schilbroek, Amado, Men without Women en Scarabee.
Zestien teams moeten hun plaats in de hoogste reeks trachten veilig te stellen: Opba, Unaniem, Links, Wodeismedoade, AS Rieme, Onnefretters Boom, Quizmasters Ninove, Linkebeek, VAL-Buggenhout, Take it Easy, ATB-Natuurvrienden, De Jonge Natuurvrienden, Jonogroots, Certabo Mechelen, De Compagnie Berlare en Wappers Antwerpen.
Dat verrassingen in het tornooi niet uit de lucht zijn bewijzen de spectaculaire duiken en sprongen van de tweede ronde. De Rode Vaan, winnaar van de schiftingswedstrijd in december en door velen getipt als een te duchten nieuwkomer tuimelde in vrije val van de 22ste naar de 42ste plaats. In omgekeerde richting ging KWB-Buggenhout van de 39ste naar de 24ste plaats, en Opba wipte over 13 ploegen naar de top van de voorlopige rangschikking.
Zoals bij een tornooi van dit niveau eigenlijk te verwachten valt kreeg het Interprovinciaal Quiztornooi Dendermonde ook na de derde quizavond geen duidelijke wending. Leider Opba speelde wat minder sterk, kreeg een erg regelmatig Wodeismedoade mee aan de kop en ziet ook de andere topploegen wat dichterbij schuiven. Blijvende spanning dus in verband met de eindzege en trouwens ook nog veel twijfels over de rubriekoverwinningen waar bijvoorbeeld voor de Spanjereizen nog vier ploegen ongeslagen verder strijden.
Moeilijke vragen voor zwakste ploegen
De derde quizavond werd traditioneel gespeeld volgens de rangschikking van de ploegen in de tussenstand. Het eerste treffen bracht de zestien laagst gerangschikte ploegen aan de quiztafels en het werd voor hen geen onverdeeld succes. De Antwerpse Hovenier en de Temse Kaaimannen zaten na de eerste zes vragen nog wel op een degelijk peil, vooral dan dank zij de Ros-punten op respectievelijk sport en geschiedenis. Maar ook zij zouden, vooral naar het einde toe, lelijk verzwakken en de sterke terugkeer van het schijnbaar herstelde Rode Vaan en vooral Mikeno Wichelen moeten ondergaan. Mikeno kwam trouwens aan de leiding met het Ros op klassieke muziek waar eerst Fred Raymond voor iedereen onvindbaar bleek maar de reservecomponist Janacek het dan toch veel beter deed. De vier punten bezorgden de Mikenokwissers de reekszege en meteen ook de leiding in de rubriekstand muziek.

91 de rode vaan linksDe Rode Vaan (links op de foto) eindigde tweede maar moest met letterkundige Albe de dubbele Ros-punten en de leiding in de rubriek laten liggen. Onderaan werd het een heel vervelende toestand. Drie ploegen haalden geen tien punten en het was Averechts dat met slechts zeven puntjes de reeks sloot. Misschien kunnen de Averechtsen zich volgende vrijdag in eigen Gildenhuis-Sint-Gillis toch wat herpakken.
Volgend Jaar Beter naar de topreeks
In de tweede reeks kwamen een aantal ploegen aan de slag die met een sterke quizreeks hoopten volgende week bij de zestien best geklasseerden te kunnen spelen. Alleen voor de quizzers van Volgend Jaar Beter en van Kokteel Lebbeke kon dat door hun reekszege ook werkelijkheid worden. Toch was alles geen koek en ei voor de Dendermondse quizploeg van Dirk Buyst want de snijbonen uit actualiteit smeten de Volgend Jaar Beter-leden aardig op. Amado startte erg goed met het Minnewater, de bloemkool en dus de snijbonen als primeurs, Van Basten en Voordeckers als makers van doelpunten in België-Nederland en generaal Bradley. De filmvraag over regisseur Clouzot en de film La Verité scoorde erg laag en Sint Eduardus verloor er het volledige Ros bij. Toch had Amado bij de twaalfde vraag nog duidelijk de leiding maar toen ging het met jazzmuzikant Coleman Hawkins, die naast Honky Tonk alleen voor Volgend Jaar Beter punten opleverde, met Roger Van de Velde, met de Spanje-vraag Manzanares en Puerta del Sol in Madrid en met het grootste Zwitserse kanton Graubunden erg slecht. Viseo Mechelen aarzelde nauwelijks op de Spanje-vragen en blijft enigzins verwonderlijk mee aan de leiding in de zo gegeerde rubriek. Volgend Jaar Beter, Kokteel en Amabile Opwijk haalden 28 punten, genoeg voor een gedeelde eerste plaats, voor de twee eersten dus ook genoeg om volgende week wat later te gaan quizzen.
De kloof is gedicht
Want laat kan het worden voor de quizzers van de derde reeks. De zaalquiz van vorige week leek niet zo moeilijk want de Vlaamse Club kreeg een massa goede antwoorden zodat ook nu de onschuldige kinderhand aan het werk kon. Estelle Geeraert, Lieve Van der Heyden en Peter Haerens mochten met de cassetterecorder, het Home-Intapijt of de Wolmatbedsprei naar huis. De nieuwe opgave leek wel wat moeilijker want de dialecten die de verschillende steden moesten laten herkennen lagen niet zo zuiver. Volgende week weten we ook daar alles van maar vijf deelnemers aan de zaalquiz mochten toch al een gratis ticket voor de Honky Tonk kroegentocht op zak steken.
Voorlopig was dus alleen Viseo Mechelen erin geslaagd na drie speeldagen ongeslagen voorbij de Spanje-hindernissen te komen. In de reeks met de best gerangschikte ploegen werd echter nog ijverig op Spanje gerost. Jonogroots en een in duidelijk minder goeden doen verkerende AS Rieme waren de slachtoffers. VAL, ATB en Unaniem raakten eerst voorbij de Gran Via en de Rastro van Madrid en later ook nog over de Sierra de Gredos en San Vicente.
Naast de Spanje-rossen werd er door elke ploeg natuurlijk gegokt op hun specialiteit. Take it easy verloor in de actualiteit met de Volksgazet van Van Kerkhove terwijl de Europabeker voetbal makkelijk dubbele punten opleverde voor Onnefretters Boom en de Compagnie Berlare. Naast deze twee blijft in die rubriek voorlopig alleen het nieuwe Bumalob met Willy De Plecker ongeslagen. De filmfanaten van Links, Quizmasters Ninove en Wappers kregen het met China Syndrome en Jack Lemmon ook niet bijster lastig en Opba had ook al geen problemen met Dolfuss. Alleen op klassieke muziek ging het Ros van Certabo Mechelen de mist in want componist Edward Kuenneke scoorde overal erg laag. Opvallend was weer de prestatie van Linkebeek dat nu al voor de derde week alle varia vragen foutloos wist op te lossen. Erg sterk en de ploeg van Anne Van Loey, al erg lang actief in Dendermonde, haalde met zijn 33 punten de reekszege en meteen ook de avondzege. In de algemene rangschikking rukten ze van de achtste naar de derde plaats en worden meteen samen met Wodeismedoade de naaste rivalen voor Opba. Het wordt trouwens erg spannend in de twee laatste quizwedstrijden want de derde speeldag bracht alle ploegen weer wat dichter bij elkaar. Tussen één en tien zitten amper zeven puntjes verschil en het kan dus inderdaad nog alle kanten uit.
Wodeismedoade op een stap van de zege
Terwijl in Dendermonde overal de eerste jazzklanken uit de instrumenten tuimelden, begon onder zeer ruime belangstelling de vierde en voorlaatste ronde van Vlaanderens grootste kwistoernooi. Het zou niet de avond worden van de grote verschuivingen in de rangschikking, maar toch, de Berlaarse Compagnie deed de grootste tuimeling: van de 24ste naar de 35ste plaats. Jeugd zonder Dak en KSA lukten in een nog grotere, ongewilde dubbelslag: Jeugd zonder Dak steeg van de 41ste naar de 32ste plaats en KSA daalde van de 32ste naar de 41ste plaats, of hoe een quizdubbeltje rollen kan.
Eerste reeks
Jeugd zonder Dak en Men without Women zouden, dank zij een respectievelijke eerste en tweede plaats in deze reeks, zodanig klimmen dat ze in de finale in de hogere reeks zullen mogen aantreden. Het werd nochtans een moeilijke geboorte want geen enkele van de eerste serie vragen haalde ook maar 50 t.h. aan antwoorden. De aartsmoeilijke variafiguur Muls werd enkel door Jeugd zonder Dak geraden en met het extra-ros op «Promotor» in taalkennis zou de voorsprong niet meer in te halen worden.
Gelukkig bleken de vragen naar het einde van deze reeks toe een beetje lichter uit te vallen, zodat echte rampen uitbleven. Toch ging de Spanjevraag over de Aquaducto Romano de las Ferreras en Sta Tecla volledig de mist in. Opmerkenswaardig is het feit dat een versterkt Rode Vaan-team steeds beter gaat spelen en derde werd in deze eerste reeks.
Tweede reeks
In het totaal werden in deze reeks 10 puntjes hoger gescoord dan in de eerste reeks, hetgeen toch niet bijster veel is voor de zestien middenmoters. Een steeds progressiever wordend Tiem behaalde de reekszege o.m. dank zij de aktualiteitskennis. Ze werden nochtans de hele reeks door belaagd door het Scarabeeteam uit Sint-Niklaas (enkele sterke pionnen van vorig jaar ontbreken) en het Willebroekse Meerhof. In de eerste serie vragen sneuvelden niet minder dan 3 rossen op 4. Viseo Mechelen haalde het met vlag en wimpel met de Spanjevraag. Onderaan waren de luttele 9 punten van Compagnie de oorzaak voor een felle tuimeling in de rangschikking.
Derde reeks
Hoge ogen gooien is in de derde reeks een gewoonte geworden. Tussen de 32 p. van winnaar Wodeismedoade en de 21 p. van hekkensluiter Volgend Jaar Beter, op amper 2 punten dus, rijgen de zestien zich onverbiddelijk aan elkaar. De beide Spanjevragen leverden voor de tenoren van dit onderwerp geen enkel probleem op en zelfs de slotvraag over de weerkerende «spotnaam»-vraag vermocht niet het hoge puntentotaal te drukken. Kenschetsend is wel dat de slechtst beantwoorde vraag in deze «hoge reeks» over het eenvoudige «cabaret» handelde.
Wodeismedoade veroverde naast de zegereeks en de traditionele 24 konsumpties voor de hoogste avondstand ook de hoogste ereplaats in de voorlopige rangschikking. Opba en Jonogroots werden samen broederlijk en «bekwaam» tweede in deze hoogste gladiatorenronde. In ieder geval gaat het Interprovinciaal Kwistoernooi 1984 naar een spannende finale toe.

Voorlopige rangschikking

1. Wodeismdoade 125, 2. Opba 124,; 3. Val Buggenhout 120, 4. Unaniem 117, 5. Linkebeek 117, 6. Onnefretters Boom 117, 7. Jonogroots 116, 8. Take it Easy 116, 9. Kwismasters Ninove 115, 10. Links 114, 11. ATB Natuurvrienden 111, 12. De Jonge Natuurvrienden 110, 13. Kokteel 108, 14. AS Rieme Evergem 106, 15. Tiem 103, 16. Volgend Jaar Beter 102, 17. De Wappers 102, 18. Viseo 98, 19. Amabile 97, 20. Fiasco Aalst 97, 21. Sint-Eduardusinstituut 97, 22. Certabo 95, 23. Honky Tonk 93, 24. Meerhof 91, 25. Amado 91, 26. Scarabee 88, 27. Mosaka 87, 28. Schilbroek 87, 29. KWB Buggenhout 87, 30. Men without Women 86, 31. Bumalob 86, 32. Jeugd zonder Dak 83, 33. De Kaaimannen Temse 83, 34. De Rode Vaan Brussel 83, 35. De Compagnie 81, 36. Den Hovenier 82, 37. Braaf en Proper 82, 38. Mikeno 78, 39. Femina Tielen 75, 40, Pro Deo Brugge 75, 41. KSA Jong Vlaanderen 75, 42. Hettefretters 73, 43. Tajabad Berchem 70, 44, De Pipo’s 65, 45, Hutsekluts 64, 46, De Rare Vogels 61, 47. Averechts 57, 48. ’t Hof Asse 57.
In de vorige zaalquiz dienden Hasselt, Gent, Leuven, Brugge en Brussel herkend te worden aan de hand van hun dialecten. Frans Van Sande, Ivan Verleyen en Maurice Willekens waren de drie gelukkige winnaars. Voor de laatste zaalkwis moet men vijf van de acht basisinstrumenten in een ruime Dixieland-orkestbezetting herkennen. Een opgave die duidelijk letterlijk en figuurlijk inspeelde op het Honk Tonk Jazzgebeuren van die avond.
Finaledag:
zaterdag 31 maart 1984
14 u.: vijfde en laatste wedstrijdronde in de Gemeentelijke School, Molenberg 1 te Baasrode. 18.30 uur: ontvangst op het stadhuis te Dendermonde. Spaanse wijnen behoren tot de aanscherpers van dit sfeertje (dank zij Iberia), net als diverse kazen (m.m.v. de Kaasmakers van Loo en de Nationale Dienst voor afzet van land- en tuinbouwproducten.
21 u.: Aanvang van de quiznacht in het Gildenhuis te Sint-Gillis met lotingen, verrassingen, proclamaties en uitreiking van het prijzenpakket. Aansluitend neemt de discobar Electro-Vero de touwtjes en platen in handen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.