De Oostenrijkse actrice Nadja Tiller viert vandaag haar negentigste verjaardag. Ook zij is één van mijn jeugdidolen, uitsluitend afgaande op een prentje dat ik toen van haar had, want specifieke films waarin ze acteeerde kan ik me niet (meer) herinneren.

Nadja Tiller is de dochter van de Weense acteur Anton Tiller en zijn uit Danzig afkomstige vrouw Erika Körner (1902-1979), die operettezangeres en actrice was. Ze bezocht het Realgymnasium in Wenen. Vanaf 1945 studeerde ze op het Max Reinhardt-seminarie en tot 1949 aan de Musik- und Schauspielakademie. In hetzelfde jaar werd ze ensemblelid bij het Theater in der Josefstadt.
Eveneens in 1949 won ze de Miss Austria-verkiezing en maakte ze haar filmdebuut in “Märchen vom Glück”. Kort daarna stond ze onder regie van Franz Antel in “Kleiner Schwindel am Wolfgangsee” voor de camera. Talrijke op voorhand onbelangrijke rollen in lustspelen (sic) volgden, totdat Rolf Thiele haar in 1955 een rol gaf in zijn film “Die Barrings” aan de zijde van Dieter Borsche. Met deze film beleefde Tiller haar artistieke doorbraak.
Haar internationale doorbraak kwam er in 1958 in “Das Mädchen Rosemarie” als vertolkster van de Frankfurter prostituee Rosemarie Nitribitt (foto). Ze werkte mee in meer dan zeventig films, ook in veel internationale producties en gold toentertijd samen met Sophia Loren als meest erotische vrouw van de Europese film.
In 1967 en 1968 trad ze op in “Jedermann” ter gelegenheid van de Salzburger Festspiele. In de jaren zeventig en tachtig had ze vaste theaterverbintenissen in Lübeck, Berlijn en Wenen. In 1976 speelde ze in Lübeck en 1981 in Wenen de vrouwelijke hoofdrol in de Kurt Weill-musical “Lady in the Dark”. In 1997 speelde ze bij de Hamburger Kammerspielen en tijdens gastspelen de rol van de ouder wordende Joan Crawford in het stuk “Nächte mit Joan” van Cas Enklaar, dat met haar en Andreas Brucker in het daaropvolgende jaar onder regie van Horst Königstein werd verfilmd voor de televisie.
Na een lange afwezigheid in de bioscoop werd ze in 2005 door Til Schweiger in zijn roadmovie “Barfuss” betrokken en in 2009 door Leander Haußmann in zijn filmkomedie “Dinosaurier – Gegen uns seht ihr alt aus!”. In september/oktober 2010 was ze in de rol van “grootste diva aller tijden” te zien in Schorsch Kameruns opvoering van het stuk “Vor uns die Sintflut” in de Thalia-Theatertent in de Hamburgse Hafencity. Van januari tot april 2015 was ze te zien in de musical “My Fair Lady” als Mrs.Higgins bij het Stadttheater Braunschweig.
In het midden van maart 2008 verhuisde Nadia Tiller met haar echtgenoot Walter Giller naar de seniorenresidentie Augustinum in Hamburg. Ze was sinds februari 1956 getrouwd met de acteur. Ze kregen gezamenlijk een dochter (geb. 1959) en een zoon (geb. 1964). Op 30 november 2006 werden ze gezamenlijk onderscheiden met een Bambi voor hun levenswerk. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.